Ezektől az ötletektől lehet a Teslák hatótávja nagyobb

Jelenleg nincs kérdés afelől az autóiparban, hogy melyik gyártó készíti a leghatékonyabb elektromos autókat.

A Tesla ugyanis korán kezdte a fejlesztéseket, és így mindenkivel szemben lépéselőnyben van, még most is, hogy kigurultak az első „Tesla gyilkosnak” titulált villanyosok, írja a teslasok.hu. A szegmens kínálata most jól mutatja, hogy közel azonos méretű akkumulátorcsomaggal sem tudják megközelíteni a német gyártók a Tesla számait. A kulcs a hatékonyság. Hajtáslánc-szinten egyértelműen lépéselőnyben van az elektromosautó-gyártó, ám a versenyben menekülni mindig csak előre lehet, és a Tesla már nagyon jól tudja, hogy milyen területeken fejleszthet még a nagyobb hatótáv érdekében. Akkumulátorkapacitásban ugyanis már nem igazán szeretnének feljebb lépni. A 100 kWh-ás csomagoknak egyelőre elégnek kell lennie, éppen ezért az alkatrészek fogyasztását kell lejjebb szorítani, hogy gyarapodhasson a megtehető kilométerek száma. A motorokhoz éppen idén érkezett egy nagyobb frissítés, de mint az mostanában kiderült, az amerikai gyártó más területeken is keresi a ziccert, vagyis hogy hol csökkenthetne még a fogyasztáson. Az ablaktörlőkön például faraghatnak egy keveset, éppen ezért a Tesla kifejlesztett egy új hajtást a lapátoknak, amellyel esős időben nem csökken annyit a hatótáv.

Kis lefaragás ez, de sok kicsi biztosan sokra megy majd a legvégén. Emellett új üléseken is dolgoznak, amelyek hatékonyabban lesznek fűthetők és hűthetők, ezzel is jobban a háttérbe szorítva egy fogyasztót. Mindemellett az elektromos szervokormányra is éppen a minap jegyeztek be egy új, a Tesla szerint jóval hatékonyabb szabadalmat. Hogy végül mennyit nyer mindezzel a Tesla, egyelőre nem derült ki, de ami biztos, hogy minden kis fejlesztéssel húznak el az autóipar elől, és növelik a hatékonyságbeli előnyük.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.