Ezekben a környezetbarát stadionokban játszanak a foci vb-n

A labdarúgó-világbajnokság előtt három sportlétesítményt is elismertek. A Luzsnyiki Olimpiai Komplexum Sportarénája mellett az Otkrityije Aréna (Szpartak Stadion) és a Kazán Aréna is megkapta a BREEAM nemzetközi zöld tanúsítványt.

Ez azt jelenti, hogy mind a három létesítmény esetében környezetbarát építőanyagokat használtak fel és a működésük során is környezetbarát módon működnek. Ez utóbbi része például, hogy kevés vizet és energiát fogyasztanak. A Luzsnyiki stadion a beszerelt fűtő-, szellőztető- és klímatechnológiáknak köszönhetően sok energiát takarít meg. Ráadásul minden ellátórendszert egy teljes automatizált hálózat fog össze. Ez utóbbinak köszönhetően bármikor ellenőrizhető és vezérelhető, hogy a komplexum mennyi energiát fogyaszt. LED-lámpákat szereltek fel és akár több százezer liter víz is megtakarítható. A környékén lévő fákat nem vágták ki, hanem megőrizték, sőt, a zöldfelületet még növelték is, így összesen 1050 fa van a stadion mellett és 15 700 négyzetméteren ültettek virágokat.

Az Otkrityije Arénát (Szpartak Stadion) szintén nagy zöld terület veszi körbe és az energiaellátást is hatékonyan szabályozták, ezáltal komoly erőforrás-mennyiségeket lehet megtakarítani. A projektekben komoly szerepet vállalt az orosz nemzeti erőforrás- és környezetvédelmi minisztérium. Frederico Addiechi, a FIFA fenntarthatósági részlegvezetője kijelentette, hogy mindegyik stadion esetében előírás volt a zöld tanúsítvány megszerzése és külön örömmel töltötte el őket, hogy három létesítmény ezt a tanúsítványt már hónapokkal korábban megkapta. Milana Verkunova, a labdarúgó-világbajnokság helyi szervezőbizottságának fenntarthatósági részlegvezetője hozzátette, hogy a zöld szabványok szerinti stadionépítés biztosította, hogy immár az erőforrásokkal hatékonyan bánó, biztonságos és kényelmes arénákkal rendelkeznek, s hozzájárult ahhoz is, hogy a környezetvédelem-tudatosság az egész országban új szintre került.

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.