Ez már biztos- Japán lemond az atomenergiáról

Japán fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról – közölte kedden a japán ipari miniszter. Hacsiro Josio felhívta a figyelmet arra, hogy az egy hete hivatalba lépett miniszterelnök, Noda Josihiko nem kíván új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig fel akarja számolni.

“A sajtótájékoztatón elhangzott miniszterelnöki nyilatkozatból ítélve előbb-utóbb nulla lesz a számuk (az atomerőműveknek)” – mondta Hacsiro újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy “nehéz” lesz megvalósítani az új atomerőművek építésére vonatkozó terveket. Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris baleset történt, ami gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, s közülük jelenleg mindössze 11 működik. A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt. A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.