Ez lenne Európa legzöldebb zenei fesztiválja?

A NorthSide Fesztivál egy háromnapos zenei fesztivál, amelyet minden évben júniusban tartanak Dániában, Aarhusban.

Az első fesztivált 2010-ben rendezték, de 2017-es fesztiválon már minden nap 40 000 ember vett részt. A zenei újdonságok bemutatása mellett a NorthSide küldetése az innovációra, a fenntarthatóságra és a fesztiválozók bevonására összpontosít. A NorthSide célja, hogy a skandináv országokban a leginkább fenntartható és környezetbarát fesztiválok közé kerüljön. 2015 óta a fesztivál egy helyi tanácsadó céggel együttműködve jelentést készít a környezetvédelmi célokról és azok megvalósulásáról. 2017-ben a fesztivál elérte az ambiciózus fenntarthatósági célok egy részét, amikor minden élelmiszer, bor, pezsgő és kávé biotermék volt. Az összes többi eladásra szánt termék közel 100% bio eredetű volt. A fenntarthatóság kiterjed a zöld energia és a hulladékok ellenőrzésére is. A fesztiválozók fizetnek egy letétet a műanyag poharakért, amelyet visszakapnak ha visszaviszik a poharakat. Ilyen módon az értékesített műanyag poharak 91% -át 2017-ben visszaküldték újrahasznosításra. Összességében 78% -ot, 210 tonna hulladékot, tizenhat kategóriába soroltak, majd újrahasznosítottak. A NorthSide célja, hogy a Co2 semlegességet 2020-ig elérje. A fesztivál PR managerével John Fogdeval beszélgettünk a fesztivál zöld küldetéséről.

Szelektíven fesztiváloznak

A Northside híres a zöld elkötelezettségéről, és több díjat is kapott már ebben a kategóriában. Mi lesz a következő lépés a fesztivál számára a zöld úton?

Egy újabb kezdeményezést indítottunk az egyik dán sörgyár és három másik dán fesztivál együttműködésében, hogy megszabaduljunk az egyszer használatos műanyag poharakból. Ettől az évtől kezdve a NorthSide összes poharát visszagyűjtjük, elmossuk és újrafelhasználjuk. Csak ez a lépés 2 millió egyszer használatos pohár problémáját oldja meg.

Richie Hawtin a színpadon

Tudja-e a fesztivál tartani a masszív növekedést és a zöld, környezetbarát intézkedések megvalósítását egyszerre?

Jelenleg nem a növekedésen van a hangsúly. 2022-ben azonban egy új és nagyobb helyszínre költözünk, ami azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk, a jelenlegi működésünk és a jegyértékesítési stratégiánk. Az új helyszínen növelni tudjuk a zöldenergia termelésünk és ezzel megoldódhat az energia kérdése a fesztiválnak. A NorthSide tagja a Yourope-nak, amely egy európai fesztivál szervezet. Más fesztiválok szervezőivel gyakran beszélgetünk a környezetvédelmi újdonságokról és arról hogyan tehetnénk még fenntarthatóbbá a fesztiválokat.

A kezdetekkor sok tanácsot kaptunk a norvégiai Øya Fesztivál szervezőitől, akik sok tippet adtak a környezetvédelmi intézkedésekről. Az újrafelhasználható poharakkal kapcsolatos projektek azért lehetségesek, mert a legnagyobb, négy dán fesztivál egyesítették erőiket. Az egyetlen kihívás, amit nemzetközi szinten látok, az, hogy az infrastruktúra Európa-szerte nagyon eltérő. Tehát a műanyagpohár visszagyűjtési projektek lehet nem működnének Spanyolországban, de a Hollandiában működő sikeres zöld projektek viszont itt Dániában nem működnének. De mindenki szeretné megosztani a tudását és többet megtudni az új lehetőségekről, mi is nyitottak vagyunk az új dolgokra.

Művészet is teret kap
Páran bicajjal mentek fesztiválozni 🙂

Alex az ukrán háború elől menekült Dániába. Nyári szezonban a nagy, dán fesztiválok környékén gyűjti a betétdíjas palackokat.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.