A héten bekapcsolták a termelésbe Burkina Faso új napelem-farmját, amely egyben Nyugat-Afrika legnagyobb ilyen létesítménye.

Ez a napelemfarm az ország 5 százalékat adja majd

A héten bekapcsolták a termelésbe Burkina Faso új napelem-farmját, amely egyben Nyugat-Afrika legnagyobb ilyen létesítménye.

Az ország a kontinens egyik legfejletlenebb hálózati infrastruktúráját tudhatja magáénak a villamosenergia ellátásban, de a most átadott erőmű mellett már két újabb egység tervezését is megkezdték az állami energetikai vállalatnál. Több mint fél négyzetkilométeren terül el a héten munkába állt napelem farm Burkina Faso-ban. A fővároshoz, Ouagadougouhoz közel létesített egységet francia támogatással építették. Nyugat-Afrika legnagyobb napelem parkja Burkina Faso teljes energiatermelésének 5 százalékát állítja elő mostantól. A projekt teljes költségvetése megközelítette az 57 millió dollárt, azaz a 15 milliárd forintot.

A források több mint felét az Európai Unió biztosította, míg a fennmaradó hányad Franciaország egyik fejlesztési ügynökségétől érkezett, kölcsön formájában. A kivitelezést a francia Vinci Energies csoporthoz tartozó egyik társaság végezte. A projektet mind a francia, mind a burkina fasoi fél úgy tekinti, hogy az az első a későbbi együttműködési lehetőségek sorában. Az erőmű elindításának protokolláris eseményén a régióban tartózkodó. Emmanuel Macron francia elnök is részt vett burkina fasoi kollégája, Roch Marc Kabore társaságában, írta az origo.hu.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az afrikai kontinens megújuló energiákkal foglalkozó ügynökségénél 10 milliárd dollár áll még rendelkezésre a hasonló fejlesztések megvalósításhoz. A célok között szerepel, hogy 2020-ig 10 gigawatt új megújuló-energia kapacitás létesüljön a kontinensen, 2030-ig pedig 300 gigawattnyi. Afrikában a Szahara alatti területeken körülbelül 600 milliósan élnek úgy, hogy nem csatlakoznak az elektromos hálózatra. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint, Afrikában 122 gigawatt villamos energia kapacitás áll rendelkezésre nagyjából 1 milliárd ember számára, ami megegyezik Spanyolországéval, ahol viszont 46 millióan élnek. Burkina Faso 17 millió lakosa közül csak minden ötödik ember fér hozzá az elektromos áramhoz a hálózatról. A nagy többség olajjal, gázzal és fával teremt világosságot. Az ország teljes energiaszükségletének csak 60 százalékát képes maga előállítani, a többit kénytelen importálni Ghánából és Elefántcsontpartból. A most átadott 33 megawattos erőmű nagyjából 110 ezer háztartás ellátására elegendő. Kapacitását 2018-ig 50 megawattra kívánják bővíteni. Emellett megkezdődött egy 20 megawattos napelem farm tervezése az ország nyugati részére, a főváros keleti területeinek ellátását pedig egy 10 megawattos egységgel támogatnák meg.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.