Exportáljuk a biomasszát

Tíz év alatt megkétszereződött hazánkban a megújuló energia aránya az áramellátásban. A visegrádi négyek közt ezzel ugyan az első helyre került Magyarország, de a Magyar Biogáz Egyesület elnöke szerint mégis keserédes ez a mutató.

A Somogy megyei Várdán tavaly szeptemberben tartották a bokrétaünnepet, de máig nem zajlott le a próbaüzem. Az E.On ugyanis úgy tűnik, nem hajlandó megvásárolni az elektromos energiát a beruházótól. A tesztüzemet a nyár közepére tervezik, de egyelőre úgy tűnik: fűtésre és egy üvegházas kertészet működtetésére lehet elég a várdai biogáz, mely a megyeszékhely szennyvíziszapját is hasznosítaná. A próbaüzemig azonban senki nem nyilatkozik az üzemről. A Magyar Biogáz Egyesület elnöke úgy véli: bár kötelezik az áramszolgáltatókat a zöld áram átvételére, de a ők mondhatják meg, hogy hol táplálhatja be a rendszerbe a zöldenergiát a biogázüzem.

 
Prof.Kovács Kornél, elnök, Magyar Biogáz Egyesület:
“Teszem azt a biogáz-üzemtől 10 kilométerre talál egy olyan pontot, ahol úgy érzi, hogy ott biztonságosan rá lehet táplálni, akkor csaknem annyiba kerül a vezeték kiépítése, mint a biogáz-üzem maga.”
Ráadásul az átvételi ár jóval alacsonyabb, mint más uniós tagállamban, így kevésbé éri meg itthon feldolgozni a biomasszát. Ma 9-9,5 eurocentet lehet kapni egy kilowattóra betáplált zöldáramért, ugyanez az érték az összes környező országban magasabb. Németországban 27-28 eurocent a tarifa, tehát a magyar átvételi ár háromszorosa. De többet adnak már a horvátok is, így megindult a magyar biomassza exportja.

 

 

Prof. Kovács Kornél, elnök, Magyar Biogáz Egyesület:
“Beindult egy olyan tendencia, hogy Magyarországról az alacsony áron eladható biomasszát kiviszik a határ túloldalára, ott átalakítják zöldárammá, és utána ezt drágán eladják nekünk, ami igazából nem jó Magyarországnak.”
A magyar biomasszában rejlő lehetőségek 1%-a hasznosul csak az energiapiacon, pedig a teljes terület energiaigényének egyötödét a hazai biomassza feldolgozásával ki lehetne váltani. Az egyesület elnöke szerint hiába mutatja a statisztika, hogy hazánk csillogóan áll a visegrádi négyek sorában a zöldenergia terén, ha a valós változás nem történt meg.

 

 

Prof. Kovács Kornél, elnök, Magyar Biogáz Egyesület:
“Igazából azon voltam meglepődve, hogy csak mi égetünk ennyi biomasszát. Ugyanis Magyarország 7,3%-os megújuló áramtermelésének a túlnyomó többsége, több mint 85%-a abból származik, hogy tüzifát égetünk el olyan erőművekben, ahol azelőtt leginkább szenet égettünk.”  A várdai üzem beruházója tavaly novemberben ismét tárgyalóasztalhoz ült az energiaszolgáltatóval, de még nincs megállapodás. Az E.On szóvivője elmondta: az üzleti titoknak minősül, hogy kitől vesznek át bioáramot, de annyit elárult: az uniós direktívát minden szolgáltatónak be kell tartania. Igaz, ez országos szinten értendő.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. igazán felháborító,hogy sem a kormány sem az energiaszolgáltató nem segíti a biogáz terjedését. Végülis olcsóbb,környezetbarátabb,munkahelyteremtő,hosszútávon nagyon jó befektetés.