Évi egymillió forint támogatás a vízügyek iránt érdeklődő fiatalok versenyéhez

Magyar vízipari szakemberek széleskörű összefogása első, hagyományteremtő országos találkozójukon.

A vízügyi szakemberek hétvégén megrendezett országos találkozójának életre hívása a vízipari szakma egyöntetű és széleskörű összefogásának eredménye. A mintegy kétszáz szakember azzal a céllal gyűlt össze, hogy a közös munka eredményeként a „vizes szakma” visszanyerje több mint 200 éves múltjával megalapozott tekintélyét, erejét, valamint társadalmi és gazdasági elismertségét. Az este szakmai támogatói a MaVíz, az MTA, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Hidrológiai Társaság voltak. A Magyar Vízipar Országos Találkozóján támogatási megállapodást aláíró Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a Közművagyon-értékelési Klaszter vállalták, hogy három éven át egyenként évi 500-500 ezer forinttal támogatják a Junior Water Díj magyarországi elődöntőjét szervező GWP Magyarország Közhasznú Alapítványt, illetve a magyarországi verseny győztesének kijutását a stockholmi döntőre.

„A párbeszéd és az összefogás elengedhetetlen a fenntartható fejlődés biztosításában, és a jövő generációk iránti felelősség vállalásában. Ezt a szándékot erősítette meg egy hároméves együttműködési megállapodás aláírásával szövetségünk, valamint a Közművagyon-értékelési Klaszter és a GWP (Global Water Partnership) Magyarország Alapítvány.” – nyilatkozta Kovács Károly, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

2013 szeptemberében a Víz Világhét keretében zajló nemzetközi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nevű versenyen első alkalommal képviselheti az országos döntő győztese Magyarországot. A versenyre 15 és 20 év közötti fiatalok jelentkezhetnek vízügyi vonatkozású, maximum 20 oldalas angol nyelvű munkával. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, amelyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg vagy maximum háromfős csapattal lehet április 15-ig. A Magyar Vízipar Országos Találkozóján támogatási megállapodást aláíró szervezetek vállalták, hogy három éven át egyenként évi 500-500 ezer forinttal támogatják a Junior Water Díj magyarországi elődöntőjét szervező GWP Magyarország Közhasznú Alapítványt, illetve az itthoni győztes csapat kijutását a stockholmi döntőre. Az aláírási ceremónián a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség nevében Kovács Károly elnök, a Közművagyon-értékelési Klaszter nevében Dr. Szabó Iván elnök, a GWP (Global Water Partnership) Magyarország Alapítvány nevében Dr. Gayer József kuratóriumi elnök látta el kézjegyével a megállapodást. Az aláírási ceremónia felvezető beszédében Dr. Somlyódy László akadémikus, az IWA volt elnöke, a VITUKI volt igazgatója elismerően nyilatkozott a vízügyi szakma utánpótlásának támogatását célzó együttműködésről.

A március másodikán a New York Palotában megrendezett országos találkozót részvételével tisztelte meg a brazil, a katari, a kínai és a mongol külképviselet vezetője. A Budapest Water Summit nyitórendezvényeként megvalósuló esemény fővédnöke Dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energia Hivatal elnök-helyettese volt. Társszervezők: Magyar Vízipari Klaszter, Közművagyon-értékelési Klaszter.

Budapest Water Summit – Budapesti Víz Világtalálkozó 2013
Magyarország 2013 októberében az ENSZ tagállamainak, intézményeinek és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplőnek a részvételével nemzetközi víz konferenciát szervez. A Világtalálkozó célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához. 2013 októberében a Budapesti Víz Világtalálkozó áttekintést ad a Rió+20 folyamat vízzel kapcsolatos konkrét célkitűzéseinek meghatározására irányuló, az ENSZ keretében és azon kívül folyó munkáról és annak eredményeiről.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.