Egy új tanulmány szerint 2080-ra évi 3300 New York-i veszítheti életét a hőség miatt - írja az MTI.

Évi 3300 ember halhat meg New Yorkban a hőségtől 2080-ra

Egy új tanulmány szerint 2080-ra évi 3300 New York-i veszítheti életét a hőség miatt – írja az MTI.

A kutatók szerint a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérséklet és a népesség változó megoszlása játszik közre a hőséggel kapcsolatos halálozások megugrásában. Míg 2000 és 2006 között éves átlagban 640 ember hunyt el New Yorkban a hőség miatt, ez a szám többszörösére nőhet – figyelmezettek a tudósok az Environmental Health Perspectives folyóiratban publikált tanulmányban.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése ezeket a halálozással kapcsolatos becsült adatokat is lejjebb szoríthatják. Emlékeztettek arra, hogy a világ kormányai már elkötelezték magukat, azon lesznek, hogy 2100-ig csak két fokkal legyen melegebb a Föld, de kérdés, hogy ezt a célt sikerül-e megvalósítani.

“A klímaváltozás miatt egyre nő a kiugróan meleg napok száma, ami a következő évtizedekben mind több ember életét veszélyezteti majd. Sokak halálát meg lehetne előzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásával, és azzal, ha olyan intézkedéseket hoznának, amelyek segítenének az embereknek alkalmazkodni a hőséghez” – hangsúlyozta közleményében Elisaveta Petkova, a tanulmány egyik szerzője, a Columbia Egyetem Föld Intézetének kutatója.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.