Év végére napelemről üzemel a Facebook

A Facebook csaknem 1 GW megújulókra vonatkozó szerződést jelentett be.

Ahogy a vállalat versenyt fut az idővel, hogy 2020 végére elérje a 100%-ban megújulókkal működést, a Facebook újabb gigantikus beruházást tett a tiszta energia terén – 806 MW-nak megfelelő nap- és szélenergiára kötött szerződéseket, a projektek helyszínei Utah, Ohio, Illinois, Tennessee és Írország, írta az mnnsz.hu. A már több mint két éve zajló, jelentős megújuló energia beszerzései folytatásaként a Facebook szerződéseket írt alá 806 MW-nyi nap- és szélenergiára, az energia előállítása Utah, Ohio, Illinois, Tennessee államokban és Írország zajlik majd. Az összen utóbbi időben megkötött ilyen szerződés annak a törekvésnek képezi részét, hogy a Facebook elérje kitűzött célját, a 100%-ban megújuló energiával működést 2020 végéig.

Ezek a projektek nem csupán földrajzilag elszórtan helyezkednek el, hanem fejlesztők széles körét is érintik, mivel a Facebook az említett szerződéseket a Brookfield Renewable Partners, a D.E. Shaw Renewable Investments és az Apex Clean Energy vállalatokkal kötötte.

Jelenleg a Facebooknak több mint 5 GW megújuló elektromos áram áll rendelkezésére, további 2 GW jelenleg opcionális. Mivel a cég további 1,5 GW szél- és napenergia hálózathoz csatlakoztatását tervezi az év végéig, úgy tűnhet, hogy a Facebook célja nem az, hogy aktív módon, 100%-ban megújuló energiával működjön 2021-től, hanem hogy rendelkezzen céljai eléréséhez megfelelő mennyiségű aláírt szerződéssel a projektek befejezését követően.

Ezen a 806 MW-on kívül a Facebook több jelentős szolár projektbe fektetett be az Egyesült Államok különböző részeiben. Új-Mexikóban a cég 100 MW-os portfólióval rendelkezik, amelyet két projektre osztottak fel, ezek célja a Los Lunas adatközpont ellátásának biztosítása. A Facebook partnerségi kapcsolatot alakított ki a Tennessee Valley Authority (TVA) hatósággal is két napelem projektre vonatkozóan, amelyek együttesen 377 MW-ot tesznek ki, és a Facebook Huntsville-ben, Alabama államban működő adatközpontját fogják támogatni. Ez a 377 MW egy 227 MW-os, Alabamában, Colbert megyében található projektet és egy 150 MW-os, Tennessee állam Lincoln megyéjében álló erőművet foglal magában.

Novemberben a Facebook két hatalmas projektről számolt be, amelyeket mostanában vett át, a 300 MW-os Prospero napelem projektet Andrews megyében, Texasban és a 122 MW-os Cove Mountain 2 napelem projektet Iron megyében, Utah államban. Mindkét projekt várhatóan az idei évben készül el, azonban a Prospero esetében a Facebook nem a ténylegesen megtermelt áramot fogja megvásárolni, hanem megosztják a projekt által generált megújuló energia jóváírások beszerzését a Shell-el. A Facebook szintén fog kapni elektromos áramot abból a projektből, amely az egyik legnagyobb napelem projekt Texas államban, ez a 497 MW-os Roadrunner projekt Upton megyében.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.