Év végéig jelenti be a Tesla, hogy hazánkban épít új gyárát vagy sem

Az Egyesült Államokban is még 2-3 Gigafactory épülhet, ahogy a Tesla nevezi a hatalmas és hipermodern akkumulátorgyárait.

Ezekben az üzemekben nemcsak a Tesla autóit gyártják, hanem az akkukat is, amelyek az elektromos autókba, valamint az otthoni és ipari energiatároló rendszerekbe kerülnek. Valószínűleg azért van szükség a gyártás bővítésére, mert a Teslának az autói és az akkui egyaránt kelendők. Ausztráliában például több százmillió dollárért építenek fel egy 129 megawattórás kapacitású energiatárolót, hogy elkerüljék vele az áramszüneteket és az ingadozásokat. A nevadai Gigafactory 1 körülbelül ötmilliárd dolláros befektetéssel épült meg, és akár tízezer munkahelyet is teremthet. Még ez az üzem sem épült fel, de azt tudni lehet, hogy teljes kapacitásán egymillió autó aksiját tudja majd legyártani. A Tesla az USA területén kívül, Európában és Ázsiában is fel akar építeni egy-egy gigagyárat. Az európai gyárért Magyarország is versenyben van, és idén év végéig jelenti be a Tesla, hogy ki nyeri el a lehetőséget, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.