Európai uniós támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését; a munkát három lépcsőben végzik el, az első ütem tervezésére és előkészítésére 14 millió forintot nyert az önkormányzat - mondta el az MTI-nek a terv készítését közbeszerzésen elnyert Sóstó-Alba Konzorcium vezetője.

Európai unió támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését

Európai uniós támogatással kezdik meg a székesfehérvári Sóstó megmentését; a munkát három lépcsőben végzik el, az első ütem tervezésére és előkészítésére 14 millió forintot nyert az önkormányzat – mondta el az MTI-nek a terv készítését közbeszerzésen elnyert Sóstó-Alba Konzorcium vezetője.

Az 1900-as évek elején még Székesfehérvár népszerű kiránduló- és pihenőhelyének számító, majd a város szennyvízének bevezetését követően, a század második felére tönkrement, feliszapolódott Sóstó teljes rehabilitációját határozta el az önkormányzat – tette hozzá Kolossváry Gáborné.
Az új vizes élőhelyek kialakítása, illetve a fenntartható állapot elérése végett talajmechanikai szakvéleményt, a mederkotráshoz szükséges tórendezési tervet, s megvalósíthatósági tanulmányt készítettek.
Folyamatban van a vízjogi létesítési engedélyezés, s annak birtokában kerülhet sor az eliszaposodott, nádassal borított, időnként a kiszáradástól fenyegetett tó medrének a kotrására. A munkálatokra ugyancsak pályázat útján kívánja a szükséges pénzt előteremteni az önkormányzat.
A pályázat befogadása megtörtént, s ha támogatásra alkalmasnak találják, 2011-2013 között megvalósulhat a mederkotrás, a tófenéken felgyűlt 40-60 centiméteres iszapréteg eltávolítása és a tó 90 százalékát borító nádas visszaszorítása.

A tervek szerint a kikotort iszapot zagykazettákba gyűjtik majd, s a környék és a madárvilág megfigyelésére alkalmas kilátódombot építenek belőle. A kotrás befejezése után a madaraknak védett költőszigeteket alakítanak ki.
A rehabilitáció következő lépéseként megoldják a saját forrással nem rendelkező tó vízpótlását, amire egyelőre még nincs elfogadott megoldás.
A környezetvédők már korábban megkezdték a tavakat körülvevő erdős terület rendbetételét. Tanösvényt alakítottak ki, madármegfigyelő tornyot állítottak fel, bürühidat építettek, és rendbe hoztak egy erdőszéli, Zöld tanyának elnevezett épületet, ahol kihelyezett biológiai órák, s különféle rendezvények megtartására teremtettek lehetőséget.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.