Európában szerelték fel az új napelemek kétharmadát

2011-ben a világszerte üzembe helyezett napelemes, PV (photovoltaic) kapacitás kétharmada, 18,5 GW, Európára jutott. A kontinens teljes PV kapacitása 52 GW értéket ért el.

A napelemes eljárással előállított elektromos energia elegendő lenne egy Ausztriáéval azonos elektromos energia igényű ország ellátására, ami az Európai Unió elektromos energia igényének 2%-a. Ezek a megállapítások is szerepelnek az Európai Bizottság Közös Kutatási Központjának (The European Commission’s Joint Research Centre) a napelemes energiatermelés 2012. évi helyzetéről készült tanulmányában (2012 Photovoltaics Status Report). A tanulmány összefoglalja és értékeli a világszerte megfigyelhető folyamatokat a gyártás, a politika és a piaci megvalósítás területén. Az elmúlt 10 év során a PV ágazat Európában évente átlagosan 40%-kal bővült , a termelési költségek pedig körülbelül 60%-kal csökkentek. Az előrelépés mögött az EU-nak az az elkötelezettsége áll, hogy a PV rendszereket olyan eljárásnak tekinti, amellyel 2020-ra el lehet érni, hogy a megújuló energia felhasználása 20%-ot tegyen ki. Európában a kiépített PV kapacitás területén Németország, Olaszország, Spanyolország, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Belgium és az Egyesült Királyság foglal el vezető helyet. Nemzetközileg 2000 óta a PV energiatermelés növekedési üteme 40 és 90% között volt. Az éves termelés leggyorsabb növekedése az utóbbi 5 évben Ázsiában következett be, ahol Kína önmagában a világ PV energiatermelésének több mint 50%-át képviseli. Ráadásul, immár két egymást követő évben a napenergia volt a megújuló energia előállításának az a területe, ahová a legtöbb beruházás áramlott: világszerte összesen 98,5 milliárd euró, amely összeg kétharmada Európára jutott.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.