Európa egyik legnagyobb fesztiválján betiltják a műanyag palackokat

A Glastonbury fesztiválon 2019-től betiltott dolog lesz a műanyag palack, ahol a fesztiválozok átlagosan évente 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

Felismerte a műanyag hulladékok problémáját a világ egyik legnevesebb fesztivál szervezői, ezért lépettek az ügyben és az idei rendezvényről száműzték a PET-palackokat. Remélhetőleg a pozitív példára más fesztiválok is felfigyelnek, hiszen a műanyag egyre nagyobb környezetvédelmi problémát okoz világszerte, az óceánok egyre nagyobb veszélyben vannak, sőt, már a legeldugottabb helyeken is feltűnt az emberek szemete. A híres Glastonbury fesztivál idén már nem árusít egyszer használatos vizes palackokat, hogy ezzel is csökkentse a rendezvény alatt termelt hulladékmennyiséget. A brit Glastonbury ugyanis szinte majdnem ugyanolyan híres a fesztivál végén felhalmozódó szemétről, a leselejtezett sátrakról és műanyaggal teledobált mezőkről, mint a zenei programról. 2019-ben azonban a szervezők változtatni akarnak a kialakult képen és betiltják a műanyag palackokat a fesztiválon. Hivatalosan is bejelentették, hogy ebben az évben nem árusítanak egyszer használatos műanyagokat a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

Csak 2017-ben ugyanis a fesztiválozók 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

„Nyilvánvalóan mindannyian harcolunk a műanyag hulladékok ellen, ami óriási feladat, de már késésben vagyunk, és azonnali lépéseket kell tennünk a helyes irányba” – mondta Emily Eavis, a fesztivál társszervezője, és az alapító Michael Eavis legfiatalabb lánya.

„Hatalmas mennyiségű műanyag palackon kellett átvágnunk magunkat a fesztivál végén, és amikor képeket látsz az eldobott palackokkal teleszólt koncerthelyszínekről, az eléggé beleég az emlékezetedbe” – tette hozzá. „Egész évben dolgoztunk rajta. Rengeteg időt töltöttünk 2018-ban az újítás logisztikájával, beszállítókkal, piaci vezetőkkel és területrendezőkkel egyeztettünk” – árulta el Eavis.

„Jelenleg az ivóvizes palackokkal foglalkozunk, és arra ösztönözzük az embereket, hogy hozzák el a saját újrahasználható palackjukat, de a helyszínen is lesznek többször használatos üvegek” – mondta a megvalósításról a szervező. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.