Etanollal hajtott buszok Brazíliában

A több millió lakossal rendelkező brazil nagyvárosban 15 ezer busz vesz részt a tömegközlekedésben. A helyi közlekedési hatóság első ízben 200 busz beszerzését tervezi, de a városvezetés elképzelése szerint 2018-ig a teljes flottának át kell állnia megújuló üzemanyag használatára.

Mivel a biogáz-ellátás meglehetősen korlátozott, de Brazilía a világ legnagyobb etanolalapú üzemanyag gyártója, kézenfekvővé vált az etanol használata, amely a világ megújuló üzemanyagainak körülbelül 90%-át szolgáltatja.
Egyelőre a Scania az egyetlen olyan teherautó és buszgyártó cég, amely etanol meghajtású járműveket tervez. A megrendelést több éves üzemi teszt előzte meg, amelyben részt vettek a Sao paulo-i egyetem szakemberei valamint etanol-beszállítók, felépítménygyártók, üzemeltetők és a Sao paulo-i közlekedési hatóság képviselői. A buszokat Brazíliában gyártják le: az alvázak összeszerelésére a Scania brazíliai gyártóegységében, Sao Pauloban kerül sor, míg a felépítményt egy helyi beszállító készíti.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.