Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására

Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására, ami a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre – figyelmeztetnek a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

A szakemberek szerint a hullámok ereje 0,41 százalékkal erősödik évente 1948 óta, és a változás párhuzamosan zajlik a felszíni vízhőmérséklet emelkedésével. Inigo J. Losada, a spanyolországi Kantábriai Egyetem munkatársa szerint ez az összefüggés megmutatja, hogy “a hullámok erejének globális változása megbízható jelzője lehet a globális felmelegedésnek, miként a szén-dioxid légköri koncentrációja, a globális tengerszint emelkedése vagy a globális földfelszíni levegőhőmérséklet változása”. A kutatók rámutattak, hogy a hullámerősödés tendenciája a legsúlyosabb viharszezonokban érzékelhető a leginkább, mint például a 2013-2014-es télen az Atlanti-óceán északi részén vagy a 2017-es pusztító hurrikánszezonkor a Karib-térségben.

A szakemberek reményei szerint az eredményeik jóval teljesebb képet festenek arról, hogy a part menti közösségek milyen veszélyekre számíthatnak a következő évtizedekben. Ha az óceáni hullámok erejének változásait figyelmen kívül hagyják a kockázati elemzések, és kizárólag a tengerszint-emelkedésre, mint az egyetlen befolyásoló tényezőre koncentrálnak, akkor alábecsülhetik a klímaváltozás következményeit és hatástalan vagy hiányos alkalmazkodást eredményezhetnek” – mondta Fernando J. Mendez, a tanulmány társszerzője. A kutatók szerint az eredményeik arra ösztönözhetik a kormányokat, hogy a lakosság és az infrastruktúra megóvása érdekében gondoskodjanak part menti védelemről.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.