Ernyő és napelemes töltőállomás

Még gyerekkoromban láttam egy Foxi Maxi-rajzfilmben, amelyben a rettenthetetlen főhős olyan hipermodern autóval közlekedett, amelyet az út végén összehajtogatott és zsebre vágott. Ki hinné, hogy ez a poén lassan megvalósul a 21. századi közlekedésben?

Ha magát az autót nem is, de a föléje húzható „ernyőt” már össze lehet hajtogatni és betenni a csomagtartóba. Ráadásul ez az „ernyő” többfunkciós: nem csupán árnyékot ad az autónak, hanem egyben fel is tölti azt napenergia segítségével. A Volvo V60 típusú kocsijához találták ki a gyártók ezt a különleges, látványnak sem utolsó szerkezetet, amellyel megoldanák egy elektromos (a jelen esetben hibrid) autó feltöltését anélkül, hogy külön töltőállomásra lenne hozzá szükség. A Pure Tension projekttel alkották meg a 3 méter magas, 7 méter széles pavilont, amely nagy sűrűségű szén- és polietilénszálakból készült, beléjük épített napelemcellákkal.  Ezzel nagy lépést tettek az elektromos autók önállósága felé, hiszen ezáltal nem lennének kiszolgáltatva a külön töltőállomásoknak. A V60 plug-In Hybrid ősbemutatójára szeptember 15-én Rómában kerül sor, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.