Érezhető a lassulás az újlakás-építéseknél

A harmadik negyedévben lassulás érzékelhető a magasépítési piacon, ezt támasztja alá, hogy az építőanyagok közül az égetett tégla és az építőkémiai termékek, valamint a műanyagalapú hőszigetelők iránti kereslet stagnált éves összevetésben, csupán a cseréptermékek és a homlokzati nyílászárók piaca bővült mintegy 5 százalékkal – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MEASZ) az MTI-vel. …

A harmadik negyedévben lassulás érzékelhető a magasépítési piacon, ezt támasztja alá, hogy az építőanyagok közül az égetett tégla és az építőkémiai termékek, valamint a műanyagalapú hőszigetelők iránti kereslet stagnált éves összevetésben, csupán a cseréptermékek és a homlokzati nyílászárók piaca bővült mintegy 5 százalékkal – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MEASZ) az MTI-vel. Mindez azzal magyarázható, hogy a fővárosban a fejlesztők a meglévő újlakás projektek befejezésére fókuszálnak, és a megyeszékhelyeken is kevesebb projekt indul, összességében határozott lassulás érzékelhető az újlakás-építések terén. A szövetség szerint a lassulásban komoly szerepet játszik az 5 százalékos kedvezményes áfa idén év végére tervezett kivezetése is. A MÉASZ éppen ezért a magasépítési piac lendületének fenntartása érdekében továbbra is a számla ellenében történő részleges áfa-visszatérítés bevezetését szorgalmazza, mert szerintük az áfa egy részének utólagos jóváírása – célzottan a magánszemélyeknek – fehérítené az építésgazdaságot az újlakás-építéseknél és az épületenergetikai korszerűsítéseknél egyaránt. Az építőanyagok részpiacairól megjegyezték, a harmadik negyedévben az égetett tégla termékek körülbelül hasonló volumenben fogytak, mint 2018 azonos időszakában. A fehér falazó anyagok iránti kereslet a harmadik negyedévben kis mértékben alulmúlta a 2018 harmadik negyedévének teljesítményét, idén az év első kilenc hónapjában viszont a fehér falazó anyagok iránti kereslet 15 százalékkal nőtt a 2018 január – szeptemberi időszakhoz képest.

Az építőkémiai termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói) iránt kiegyensúlyozott volt a kereslet a vizsgált időszakban. A termékek gyártói az év végéig élénk keresletre számítanak, mert úgy vélik, hogy számos épület befejezése változatos építőkémia terméket igényel majd. A műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok piacán a harmadik negyedében ingadozott a kereslet. A kivitelezői munkaerő-hiány miatt az egyes késésben lévő nagyobb projektek nem jutottak el a hőszigetelésig, ez nagyban befolyásolta a szezont. Mindezek miatt a harmadik negyedévben a részpiac teljesítménye elmaradt az előző év azonos időszakában elért eredménytől. Az épületgépészeti termékeknél 2019 egészében továbbra is keresleti piac érvényesül. A forint nagy mértékű romlása miatt a jelentős mértékben importra szoruló gyártók körülbelül 3-5 százalékos áremelést hajtottak végre a harmadik negyedévben. Az épületgépészeti kivitelezők számára ez a főszezon, így maximális kapacitás-kihasználtsággal dolgoznak; a lassuló növekedésnek egyelőre még nincs hatása, egy jövőbeli lassulás esetén az elhalasztott megbízások kerülhetnek előtérbe.

 

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.