Épületüzemeltetés, létesítményfenntartás költségtakarékosan és energiahatékonyan

Az épületek energiahatékony üzemeltetése, költséghatékony fenntartása valamennyi vállalat, intézmény számára rendkívül fontos, s napjainkban az emelkedő energiaáraknak köszönhetően egyre nagyobb kihívást jelent. A megoldás azonban sokszor kézenfekvőbb, mint gondolnánk.

A hatékony épületüzemeltetésről Baráth Gézát, a Dome Facility üzletágvezetőjét kérdeztük, aki az elmúlt év folyamán egy két féléves energiahatékonysági továbbképzésen, a nemzetközi EUREM (European EnergyManager) képzésen vett részt.

Miért vett Ön részt az Energiagazdász képzésen?

Építészmérnökként az épületüzemeltetési területen dolgozom, és sokszor van szükségem épületgépészeti ismeretekre. Ez az, amit főként kerestem. Szerencsére megtaláltam az Energiagazdász képzést, ahol ezeket a gépészeti ismereteket energetikus szemmel lehetett elsajátítani. Ez volt a legnagyobb érték, amit itt kaptam.

Megérte, hasznos volt az Ön számára a részvétel?

Mindenképpen megérte magánemberként is, mert sokkal szélesebb látókörrel rendelkezem most ezekben a témakörökben. A cégnek is megérte elküldenie a képzésre, hiszen ez az energetikus szemlélet, amit itt elsajátíthattunk, nagyon fontos lesz az FM (facility management) szektorban és mindenképpen tudjuk majd hasznosítani. Amit még kiemelnék az az oktatók felkészültsége és lelkesedése, ez nagyon inspiráló volt.

Előre láthatóan mennyi idő alatt térül meg a képzés teljes költsége? Mennyit sikerült mindeddig megtakarítani a képzés során elsajátított tudás segítségével?

Már maga a projektmunka olyan megtakarítást hozott, ami magasabb volt a képzés összköltségénél. Gyakorlatilag már a képzés folyamán megtérült a befektetett költség és idő.

Körülbelül 2 millió forintra becsülöm az eddigi megtakarítást. Ez a 2013-as megtakarítás, de még nincs vége az évnek, úgyhogy ez még később kiderül…

Eleinte egy kicsit tartottam a projektmunkától, hiszen egy viszonylag újépítésű épület vizsgálatát választottam, amit nagyon tudatos üzemeltetéssel működtetünk. Tartottam tőle, hogy nem fogok találni elég megtakarítási lehetőséget, olyan hibákat, ami ennek a projektmunkának a lényege.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy a legtudatosabb üzemeltetés mellett is mindig találunk olyan további finomhangolási lehetőségeket, amikkel további megtakarítást érhetünk el.

Az EUREM EnergyManager képzés eddigi résztvevőinek köre széles palettán mozog; a legnagyobb hazai termelővállalatoktól a magánszemélyekig. A képzésről egy korábbi résztvevőt, Kok Gyulát, egy energetikai szektorban tevékenykedő mikrovállalat vezetőjét is megkérdeztük:

Ön egy mikrovállalattól érkezett az EUREM képzésre. Hogyan jött az ötlet? Teljesültek az elvárásai, sikerült profitálnia a részvételből?

Korábban más iparágban tevékenykedtem. Szerettem volna profilt váltani, más irányba is elindulni. Így jött az ötlet, hogy az energiahatékonyság, energiagazdálkodás felé nyissak. Az EUREM Energiagazdász képzés komoly szemléletformáló hatással volt rám. Az egyes témakörök megvitatása során a fő szempont mindvégig az energiamegtakarítás volt. Az képzésen valamennyi az energiagazdálkodást, energiafogyasztást érintő terület szóba került. Ez az átfogó tematika volt számomra a legfontosabb. Az itt elsajátított tudás segítségével végzem munkámat új, energetikai szektorban tevékenykedő cégemben, s sokszor még a mai napig előveszem a tananyagot, az órák során készített jegyzeteket. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy egyértelműen hasznos és jövedelmező befektetés volt számomra ez a képzés még így, mikrovállalatként is. Nagyobb vállalatok esetén pedig nem is kérdéses, hogy befektetett munka, pénz és idő legfeljebb egy év alatt, de sok esetben már néhány hónap alatt megtérül.

A képzés résztvevőinek eddig elért összeredménye:

· Összes megtakarítás: 867.417.000 Ft/év

· Átlagos megtakarítás résztvevőnként: 8.642.375 Ft/év

· Átlagos megtakarítás havonta: 720.000 Ft

Az EUREM EnergyManager egy komplex, nemzetközi program, melynek célja, hogy megoldást nyújtson napjaink emelkedő energiaköltségeivel és egyre fenyegetőbb klímaproblémáival szemben. A képzés szervezésére jogosult egyetlen hazai szervezet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Tudásközpontja.

Bővebb információ:

www.duihk.hu/hu/eurem

http://hu.eurem.net

kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.