ENSZ: nem elegendőek a vállalások a 2 Celsius fokos cél tartásához

Nem elégségesek az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére eddig tett nemzeti vállalások a 2 Celsius fokos felmelegedési cél tartásához – figyelmeztet az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kedden kiadott jelentés.

A jelenlegi tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti állapothoz képest 2 Celsius fokos szinten belül kell tartani ahhoz, hogy az éghajlatváltozás legpusztítóbb következményei elkerülhetők legyenek.
A Koppenhágai Egyezmény aláírói közül eddig 60 ország tett vállalást, ezek alapján 2020-ban 48,8 és 51,2 gigatonna közötti kibocsátás várható attól függően, hogy az országok vállalásaik alsó vagy felső határát teljesítik – olvasható az UNEP-jelentésben.

Az UNEP kilenc kutatóközpont számításain alapuló modellje szerint ugyanakkor a 2 fokos cél “közepes valószínűséggel” való tartásához a kibocsátásnak 2020-ban 40-48,3 gigatonnás szinten kellene állnia, majd ehhez a bázishoz képest 2050-ig további 48-72 százalékkal kellene mérséklődnie. E forgatókönyv szerint a globális kibocsátási csúcsot 2015 és 2021 között kellene elérni (ez után már csökkenésbe fordulna a kibocsátás).
A jelentés tartalmát Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója ismertette Balin, egy ENSZ által szervezett nagyszabású környezetvédelmi konferencián.

Steiner hangsúlyozta: bízik abban, hogy a kijózanító eredmények arra sarkallják az országokat, hogy fokozzák vállalásaikat. “A jelentés üzenete nem az, hogy hátradőlhetünk, és beletörődhetünk, hogy úgysem tudjuk megcsinálni” – húzta alá.
Az UNEP vezetője szerint a kibocsátás-csökkentés mellett jelentős potenciál rejlik még a fakitermelés lassításában és az erdőtelepítések támogatásában. Ebből következően sürgette az erre szolgáló REDD-programba való befektetések fokozását.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.