Az Országgyűlés hétfőn szavaz az energetikai tárgyú törvényekhez benyújtott módosító indítványokról: a kabineten belül megszületett a megállapodás arról, hogy fennmarad a kötelező áramátvételi rendszer (kát), de átalakítják; a hőenergiát támogatják majd.

Energiatörvény: megszületett a megállapodás, megmarad a kötelező átvételi rendszer

Az Országgyűlés hétfőn szavaz az energetikai tárgyú törvényekhez benyújtott módosító indítványokról: a kabineten belül megszületett a megállapodás arról, hogy fennmarad a kötelező áramátvételi rendszer (kát), de átalakítják; a hőenergiát támogatják majd.

A parlamenti honlapra felkerült az egyes energetikai tárgyú törvények kormány által támogatott listája, ebből kiderül: a kabinet – ahogy eddig bizottsági üléseken is nyilatkozott – nem támogatja Lázár János módosító indítványát. A Fidesz-frakcióvezetője még január végén azt indítványozta: csökkenjen a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatása azzal, hogy a 2010. december 1-től  hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatás helyett 25 százalékkal mérsékeljék a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedjen 2012. januártól. Lázár János a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is azonos arányban csökkentette volna. Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár a Magyar Televíziónak adott interjúban kijelentette: megmarad a kötelező átvételi rendszer, de átalakítják. Hozzátette: ezt a megállapodást a miniszterelnök is jóváhagyta, hétfőn erről tájékoztatja a frakciót.

Az átalakításról elmondta: nem a villamosenergia-termelés fogják honorálni, és nem azért fizetnek majd többet, hanem a megtermelt hőenergiáért. Itt hasznosul ugyanis társadalmilag a támogatás – fűzte hozzá. A lényeg – fejtette ki -, hogy a távhőszolgáltatás áremelkedését tudják csökkenteni, és nem az a cél, hogy a villamosenergia-termelésen keresztül jussanak a szolgáltatók extra profithoz. Ez a belső beavatkozási pont – hangsúlyozta. Az államtitkár szerint ez az intézkedés az intézményi költségvetésekben és a lakossági költségvetési kiadásokban érezteti hatását, illetve a villamos energia árában jelentkezhet csekély mértékű csökkenést előidézve. Kiemelte: nem lehetett úgy megközelíteni ezt a kérdést, hogy a teljes kötelező átvételi rendszert megszüntetik, mert akkor összeomolhatott volna maga a távhő-szolgáltatás.

Bencsik János beszélt arról is, hogy a kötelező átvételnek van egy másik nagyon fontos része, az pedig a zöldenergia, a hő-, illetve a zöldáram átvételének támogatása. Erről azt közölte: ez egyelőre nem változik, 2012. január elsejére alakítanak ki egy új támogatási rendszert a szakmai szervezetek bevonásával. Van egy harmadik rész – fűzte hozzá -, az pedig a biomassza, az erdei tűzifa használata; ezt két ponton szigorítják majd: egyrészt az erdészeti, másrészt pedig az energetikai törvények háttér rendeleteinek szigorításával; pontosítják, mi minősül tűzifának, illetve hogy az milyen hatásfok mellett lehet majd felhasználni. A távhővel kapcsolatban megerősítette: hatósági áras lesz; a távhőárak befagyasztása csak addig lesz majd érvényben, amíg az új rendszert nem vezetik be. A Lázár Jánossal folytatott vitájáról az államtitkár úgy nyilatkozott: az szakmai volt, és szakmai beszélgetéseket folytattak.

Aláhúzta: társadalmi érdek, hogy egy átmeneti időszakban biztosítsanak “levegőt” a társadalomnak, hogy az konszolidálni tudja saját anyagi, házi, otthoni költségvetési helyzetét, és talpra tudjon állni. Ehhez szükség van arra, hogy az energia-ellátás területén műszaki hatékonyság javító beavatkozásokra kerüljön sor, illetve lehetőséget nyújtsanak az állam számára, hogy indokolt költségek alapján tudja megállapítani szolgáltatás az árát – emelte ki. Szerinte van egy politikai elvárás, és van egy műszaki adottság, illetve vannak a gazdasági kérdések. Úgy fogalmazott: ezeket kellett közelíteni, ebben volt vitájuk, de az elmúlt héten sikeresen megállapodtak.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.