Energiatermelő sárkányokkal kísérleteznek

A német szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium által támogatott SkyPower100 nevű kutatási projekt alapötlete az, hogy a nagy magasságokban használt sárkányokkal energia termelhető.

A projektben több cég és egy egyetem is részt vesz. Egy teljesen automatizált energiatermelő sárkányt fejleszt ki és tesztel a SkySails Power GmbH, az EnBW Energie Baden-Württemberg AG, az EWE Offshore Service & Solutions GmbH és a hannoveri Leibniz Egyetem. A technológia kiválóan alkalmas lehet a szélerőművek kiegészítésére. A program célja az, hogy 2020-ig egy teljesen automatikus energiatermelő rendszert készítsenek, amelynek a névleges teljesítménye 100 kilowatt. A megoldás teljesen önállóan üzemelne és az energiatermeléshez használt sárkányokat automatikusan indítaná, működtetné és gyűjtené be.

A projektben résztvevő vállalatok és egyetem az első rendszerrel a technológia hatékonyságát és a megbízhatóságát akarják tesztelni. A SkySails Power koordinálja a programot és biztosítja a szükséges tudást, valamint felelős a kísérleti rendszer fejlesztéséért, gyártásáért, telepítéséért és teszteléséért. Az EWE Offshore Service & Solution feladata a megfelelő tesztelési helyszín kiválasztása, a projekt dokumentálása, az engedélyek beszerzése és a prototípus áramellátásnak a biztosítása, míg az EnBW Energie Baden-Württemberg vizsgálja meg a célpiacokban rejlő lehetőségeket és az adott engedélyezési helyzeteket. A hannoveri Leibniz Egyetem felelős a tervezésért és a meghajtásért.

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.