Energiatakarékos fejlesztés az állateledelgyárban

Költséghatékony, környezetbarát, víz- és energiatakarékos technológiát fejlesztettek ki az állateledel- és takarmánygyártással foglalkozó Evonik Agroferm Zrt. kabai gyárában, ezzel a termelési kapacitást is bővítették – mondta el Sápi Róbert vezérigazgató a beruházás pénteki átadásán.

A 2,1 milliárdos projekt az Új Széchenyi Terv keretében 997 millió forint európai uniós és költségvetési támogatásban részesült – tette hozzá a vezérigazgató. Az Evonik Industries ezzel a beruházással 20-ról 30 ezer tonnára növelte a takarmány minőségű, 98,5 százalékos tisztaságú aminosav gyártását – jelezte az átadáskor Stefan Mack, az Evonik biotermék-üzletág termékmenedzsmentjének vezetője. Az Evonik Agroferm Zrt. a multinacionális Evonik Industries konszern leányvállalata. Stefan Mack szerint a Kabán üzemelő gyártelep bővítése mérföldkőnek számít az Evonik növekedési stratégiájában a takarmányozásban használt aminosavak területén. Sápi Róbert rámutatott: termékük olyan esszenciális aminosav, amelyet a szervezet nem tud önmaga előállítani. Ezért azt az állatoknak a takarmányból kell felvenniük, ami javítja a tápanyagfelvételt, a súlynövekedést, valamint a takarmány tápértékét. Ezzel szemben csökken a nitrogén-kiválasztás, mivel a takarmány nyersfehérje-tartalma az állatok tápanyagigényének megfelelően kiegyenlítődik – magyarázta a szakember. Stefan Mack elmondta: az Evonik több mint 100 országban értékesít innovatív termékeket és szolgáltatásokat, a 33 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern 2012-ben 13,4 milliárd euró forgalmat és 2,4 milliárd euró eredményt ért el.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.