Energiahatékonyságra és elektromos mobilitásra összpontosít a Hannoveri Vásár

Három héttel a nyitás előtt 63 országból már több mint 4.600 kiállító jelezte részvételét a gépipar egyik legjelentősebb seregszemléjén, a Hannoveri Vásáron. A vásár idei fő témái a robotok, a nanotechnológia és az energiahatékonyság, az elektromos mobilitás lesznek.

Wolfram von Fritsch, a Hannover Messe igazgatója bízik benne, hogy sikerül elérni a 2008-as konjunktúra év 4.800 feletti kiállítói számát. A tavalyi 6100-as kiállítói létszám nem tekinthető összehasonlítási alapnak a vásár eltérő szervezési profilja miatt.
A Hannoveri Vásárt a gép- és gyárépítő ipar egyik legfontosabb hangulati szondájának, de egyben egyik legfontosabb ösztönzőjének is tekinti a szakma.
“A szakmában már csírázik a remény” – mondta Wolfram von Fritsch, a megrendelések januári, 15 hónapja első alkalommal az előző évihez képest növekedésére, mégpedig kétszámjegyű százalékos növekedésre utalva. A 2009-es válságév súlyos visszaesését követően azonban az idén a stagnálásnál jobbra még nem számíthat az ágazat, amint arra az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) nemrégiben rámutatott.

A Hannoveri Vásár kilenc szakvásárnak ad otthont. Újként az idén a hibrid- és elektromos hajtásláncokkal foglalkozó Mobilitec és transzformátorok, generátorok és villanymotorok gyártási technológiájával foglalkozó CoilTechnica csatlakozik.
Az automatizálási szakvásár az idén egyebek között az energiatakarékossági-, hatékonyságjavító-, termelési folyamat gyorsító- és költségellenőrzési célokat szolgáló ún. “beágyazott rendszerekre” összpontosít.
A Vásár partnerországa az idén Olaszország lesz, Németország után a legnagyobb számú, 300 kiállító felvonultatásával.
A Vásárt április 18-án Angela Merkel német kancellár és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök nyitja meg.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.