Energiahatékonysági fejlesztés az ÁTK-nál

Szeptember elején megkezdődött az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) épületeinek energetikai felújítása, amit 236 millió forinttal támogat az Európai Unió – közölte az ÁTK hétfőn az MTI-vel.

A projekt keretében az épületek utólagos hőszigetelése, nyílászáró cseréje, radiátor- és radiátorszabályozó valamint kazáncseréje valósul meg. A projekt célja az ÁTK Herceghalmon található főépületének és a melléképületeknek, valamint a gödöllői telephelyen a központi, illetve a méhészeti épületek nyílászáróinak cseréje, külső hőszigetelése, valamint fűtési rendszereik korszerűsítése. A beruházással jelentősen csökken az elavult épületek hővesztesége, így a fűtéshez szükséges földgáz mennyisége évente mintegy 3.330 gigajoule-al mérséklődik. Ez évi 189 tonna széndioxid-kibocsátás csökkenést jelent. Az energiatakarékossági projektnek köszönhetően várhatóan évi 15 millió forinttal csökken majd az ÁTK fűtésszámlája.
Az ÁTK közleménye szerint az energiahatékonyságot növelő és az energiatakarékossági beruházások kifizetődőek, mivel a statisztikai adatok szerint a magyar energiaigény egységnyi bruttó hazai termék (GDP) előállítására vetítve több mint háromszorosa a fejlett uniós államokban mért értéknek.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.