Energiahatékonysági beruházásokkal tégláról téglára újulhat meg Magyarország

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára Csanádpalotára és Makóra látogatott 2011. május 27-én. A Csongrád megyei települések pályázati forrásból végeznek el energiahatékonysági beruházásokat.

Bencsik János Csanádpalotán azt hangsúlyozta: a település a kisvárosok kategóriájában – a maga 3200 fős lakosságszámával – jó példája annak, hogy tervszerű energiagazdálkodással jelentős mértékben mérsékelhető a közintézmények rezsiköltsége. A pozitív példák kiemelt figyelmet érdemelnek, s – mint mondta – ezért is kereste fel annak a településnek az önkormányzati képviselőit, amely az elmúlt néhány hónapban öt nyertes pályázatot tudhat magáénak az Új Széchenyi Terv keretében. A művelődési ház és az orvosi rendelő fűtéskorszerűsítése mellett teljesen megújulhat a polgármesteri hivatal és az idősek gondozóháza is. A helyi vezetés a kerékpáros közlekedés fejlesztésére is sikerrel pályázott. Az államtitkár szerint a kisváros jól példázza, hogy a helyi és a központi kormányzat együttműködése valóban tégláról-téglára újíthatja meg Magyarországot. Bencsik János a makói termelőkútnál tett látogatásakor kiemelte: a 444 millió forintból megvalósuló, helyi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése lehetőséget biztosít arra, hogy a termálenergia felhasználása a javuló hatékonyság, és a fenntarthatósági szempontok fokozott érvényesülése mellett szolgálhassa a helyi közösség érdekeit.

 

 

Az egymással versengő vízhasználatok környezetkímélő kielégítése csak szigorú fenntarthatósági kritériumok bevezetésével és betartatásával biztosítható – húzta alá. A szabályozási környezet átalakítása érdekében nemrégiben egyeztetési folyamat indult a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium között. Az államtitkár megállapította, hogy a makói fejlesztés jelentős disszeminációs értékkel is bír, ezért azt kiemelt figyelemmel kíséri a kormány. A fejlesztési tárca további innovációs programok indításához is segítséget nyújt, a NER 300 program keretében térségi konzorcium részvételét támogatja a Makó környéki geotermikus energia hatékony hasznosítását elősegítő, közvetlen európai uniós benyújtású pályázaton.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.