Energiahatékony középületek Közép-Európa Zöldebb Jövöjéért

Ma tartotta projektnyitó konferenciáját a GovernEE közép-európai regionális projekt Hódmezővásárhelyen. A Central Europe Program által támogatott projekt a köz- és műemléképületek energiahatékonysági problémáira hivatott megoldásokat találni.

„Energiahatékony középületek Közép-Európa zöldebb jövőjéért”címen a mai nappal elindult az Európai Unió által támogatott, 2 250 485 eurós költségvetésű GovernEE projekt, amely Hódmezővásárhely vezetésével 4 közép-európai önkormányzat, egy tartományi központ és két kutatóközpont együttműködésével a köz- és műemléképületek sürgős energiahatékonysági problémáira hivatott megoldásokat találni.  A hároméves projekt a politikai szereplők környezettudatos döntéshozatalának, valamint tervezési kompetenciáinak fejlesztésével a döntéshozók társadalmi felelősségvállalásának erősítését helyezi a középpontba.

A döntéshozókra irányuló specifikus tréning és coaching eszközök kifejlesztése és alkalmazása mellett, a projekt keretében sor kerül egy speciális, informatikai mérőrendszer tesztelésére, amely révén érkező információk hozzásegítenek a leginkább alkalmas energiahatékonysági megoldások kiválasztásához.
Olajos Péter, a magyar energiapolitika új irányaival kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A 2009/28/EK irányelv által előírt, a megújuló energiaforrások felhasználásának a növelésére irányuló Nemzeti Cselekvési Tervet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette és rövidesen megindítjuk az elkészült anyag tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetését. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előzetes vizsgálatai szerint 2020-ig 10%-os energiatakarékosság megvalósításához, illetve a 13%-os megújuló energiahordozó részarány eléréséhez összesen 1200-1250 Mrd Ft támogatásra lesz szükség.”

A projektindításban kezdeményező szerepet betöltő Önkormányzat, Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János szerint „az energiahatékonyság kérdése olyan közös európai probléma, amelyre a nemzetközi együttműködés keretében folyó munka számos jó megoldást hozhat. Mivel az önkormányzati és kommunális szektor az egyik legnagyobb energiafogyasztó, másrészt mivel az energiaveszteségek jelentős része a középületek nem megfelelő fűtésrendszerének köszönhető, érdemes figyelmet fordítanunk ezen épületek energetikai fejlesztésére. Megfelelő irányítással és energiatudatos hozzáállással, valamint az energiahatékonyság tartalékainak optimális kihasználásával erősíthető a fenntartható fejlődés.”

“A GovernEE – a tudásmenedzsment hálózat létrehozásával – olyan eszközöket kínál, amelyek segítségével régiónk fenntartható fejlődése jó úton haladhat, s a projekt serkenteni fogja a jövőbeli energiahatékonysági és megújuló energiával foglalkozó befektetéseket. A három éves nemzetközi együttműködés keretében zajló folyamatos tudás- és tapasztalatcserék segítségével a projekt partnerek fontos új kompetenciákat sajátítanak el energiahatékonysági megoldások gyakorlati tervezése és alkalmazása területén”- mondta Jörg Perrmann, Burgenlandkreis projekt menedzsere.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.