Energiaforradalom passzívház szintű hatékonysággal

Az Aachenben megrendezett nemzetközi konferencia példát mutatott a klímavédelem költséghatékony módjára. Az épületállomány kulcsszerepet tölt be a klímavédelemben: az összes felhasznált energia több mint egyharmadát az épületekben fogyasztjuk el. A 2014. április 25-26. között megrendezett 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián a világ minden tájáról összesereglett szakemberek azt mutatták be, hogyan lehet költséghatékony módon akár 90%-kal csökkenteni az épületek energiaigényét. A bemutatott példák a legfrissebb projekteken keresztül azt igazolták, hogy szinte bármilyen funkciójú épülettel, új építéssel és felújítással is el lehet érni ezt az eredményt.

Energiaforradalom passzívház szintű hatékonysággal

Johannes Remmel Észak-Rajna-Vesztfália környezetvédelmi minisztere megnyitó beszédében kifejtette, hogy a passzívház élen jár a klímavédelemben. „Ez a szabvány már most teljesíti az EU jövőbeni építési direktívájában foglaltakat. Az ilyen épületekben lakókat szinte nem érintik az energia árváltozások.” Lothar Schneider, az Észak-Rajna-Vesztfália Energiaügynökség igazgatója kiemelte a régió modellértékű fejlesztéseit. Az utolsó húsz évben számos példaértékű passzívház épületet emeltek, különösen Aachen környékén. A lakó-, és kereskedelmi épületek mellett több passzívház iskola, templom és rekonstrukció is megvalósult.

Kiemelt előadóként az energiahatékony épületállomány jelentőségét hangsúlyozta Dr. Ürge-Vorsatz Diana (Magyarország), a legújabb IPCC jelentés egyik szerzője. A közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés kitér az épületállomány energiahatékonyságának kérdéskörére, megfogalmazva a világméretű kihívásnak megfelelő építési és felújítási követelményeket, melyeket a passzívház szabvány a gyakorlatban teljesít.

„Az energiaforradalom nem csak a megújuló energiaforrásokat jelenti” – hangsúlyozta Dr. Heinrich Bottermann, a Német Környezetvédelmi Alapítvány főtitkára, kulcsfontosságú az energiahatékonyság is.

„A passzívház szabvány egy ezerszámra bizonyított megoldás, mellyel minden épület-tulajdonos hozzájárulhat a klímavédelemhez” – fejtette ki Wolfgang Feist professzor, a német Passzívház Intézet igazgatója. A passzívház több mint egy nagyon alacsony energiafelhasználású épület. A szabvány kitűnő komfortot, minőségi építkezést, és mindenekfelett költséghatékonyságot jelent. „A kezdeti többletköltségeket az üzemelés során elért megtakarítások hamar kiegyenlítik, az épületek energiahatékonnyá tétele ezért egy vonzó befektetés” – mondta Dr. Feist.

A Nemzetközi Passzívház Konferenciát 1997 óta rendezik meg különböző helyszíneken. Idén 45 országból több, mint ezer regisztrált résztvevője volt a konferenciának, melyet a PHI Aachen városával és az Észak-Rajna-Vesztfália Energiaügynökségel együtt szervezett.

Magyarországot a Passzívházépítők Országos Szövetsége, mint az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség) magyar tagja képviselte a konferencián, és több magyar vonatkozású előadás is szerepelt a konferencián. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara autóbuszos túrát szervezett a konferenciát kísérő kiállítás megtekintésére.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.