Energiaegyensúly egészségprogram indul egyetemistáknak

Az energiaegyensúlyon alapuló, az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő térítésmentes szakmai program indul három magyarországi egyetemen márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szervezésében.

Az E3 – Energiaegyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak öt szemeszterre tervezett, átfogó programja dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból és ingyenes, személyes szaktanácsadásból áll majd. 2015 végére több ezer hallgató elérése a cél, hogy ezek az ismeretek már szervesen beépüljenek az önálló életükbe – tájékoztatta MDOSZ csütörtökön közleményben az MTI-t. A szervezet a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát keresi fel programjával. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság csaknem kétharmada (62 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott, amelynek mértéke az életkor előrehaladtával tovább növekszik. A testtömeg megtartásának alapja az energiaegyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt a gyerek- és a fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb életszakasz az egyetemista kor.

A program során az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség. A szövetség mindezt a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósítja meg. Mind az előadáson résztvevők, mind pedig a személyes tanácsadást igénybevevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint a testtömeg, a testtömegindex, testösszetétel. A hároméves időszak végére mintegy 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak, illetve az alapját képezhetik további felméréseknek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.