A víz-, a nap- és a szélenergiát egyaránt hasznosítják.

Energia szempontjából önellátó egy skót sziget

A víz-, a nap- és a szélenergiát egyaránt hasznosítják.

A skóciai Small-szigetekhez tartozó Eigg nincs csatlakoztatva az áramhálózathoz, ennek ellenére a sziget 100 lakosa elegendő árammal rendelkezik a számítógépei, a hűtőszekrényei, a lámpái és más készülékei működtetéséhez. A szükséges energia 95 százalékban megújuló forrásokból származik, elsősorban víz-, nap- és szélenergiából. Amennyiben ezek a rendszerek valamiért nem működnek, akkor két dízelgenerátor kapcsol be. A helyi áramszolgáltató, az Eigg Electric számára elsődleges az energia tárolása, ezért a Kinetic Traction kaliforniai cég által szállított Flywheel nevű tárolórendszere mellé még beszerezte a Skeleton Technologies észt-német vállalat SkelGrid nevű ultrakondenzátorait is. Ezek a világ legnagyobb kapacitású kondenzátorai, írja a trendsderzukunft.de. E megoldások – ezredmásodpercek alatt – akkor lépnek működésbe, ha az ólomakkumulátorok kapacitása már nem elegendő. Amennyiben a SkelGrid sem elegendő, akkor pedig a Flywheel is bekapcsol. A végső esetben pedig az áramfelesleget a hálózatba táplálják.

Eigg szigetének energiaellátó rendszere három vízerőműből áll, amelyek teljesítménye 110 kilowatt, ehhez társul még egy 50 kilowattos naperőmű, valamint négy egyenként 6 kilowattos szélerőmű. Ezek a rendszerek az esetek többségében elegendő áramot termelnek. Minden háztartás naponta 5 kilowatt áramot kap, míg az üzemek 10 kilowattot.

Robert Wallace, az Eigg Electic képviselője kijelentette, hogy az ultrakondenzátorok felszerelésével sikerült meghosszabbítani az akkumulátorok élettartamát, egyúttal pedig javítani az áramhálózat reakcióidején. A Skeleton Technologies a Monash Egyetem tudósaival és az Ionic Industries szakértőivel közösen fejlesztette ki a saját megoldását.

 

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.