Energetikai támogatások: A válság nem ok a kettős mércére!

Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő kérdéssel fordult Andris Piebalgs energetikai biztoshoz az uniós gazdaságélénkítési csomagról szóló európai parlamenti vitában.

A néppárti képviselő választ vár azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság tervezi-e a kelet-közép-európai energetikai fejlesztések fokozottabb pénzügyi támogatását, miután azok méltatlanul háttérbe szorultak a jelenlegi támogatási tervben.

A Gyürk András emlékeztetett arra, hogy az új uniós tagországok energetikai beruházásai aránytalanul csekély támogatást kapnak a régi tagállamok beruházásaihoz képest. “A belga-francia gázhálózat összeköttetésére több forrás jutott, mint a szlovák-magyar interkonnektorra” – mondta a fideszes képviselő. A helyzet fonákságát mutatja, hogy Belgium és Franciaország gázhálózata már most is 6 helyen érintkezik egymással, míg a magyar-szlovák összeköttetés kiépítése hiánypótló szerepet játszana.

Az említett aránytalanságok a politikus szerint középtávon azt eredményezhetik, hogy éppen azok a kelet-európai beruházások szenvednek késedelmet, amelyek jelentősen csökkenthetnék a jövőbeni gázválságok esélyeit. A fentiek mellett Gyürk András az energiahatékonysági beruházásokat is hiányolta a gazdaságélénkítési programból, amelyek új munkahelyek tízezreit teremthetnék meg.

Andris Piebalgs a kérdések jogosságát elismerve kijelentette: a jövőben meginduló támogatási programokban nagyobb hangsúllyal kell szerepelniük a kelet-közép-európai fejlesztéseknek. Az energetikai biztos egyúttal úgy fogalmazott, az energiahatékonyság valóban nem kapott helyet a gazdaságélénkítési csomagban, de a rövidesen hivatalba lépő Európai Bizottság több vonatkozó kezdeményezéssel is előáll a jövőben.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).