Energetikai szerkezetváltást sürget az MTVSZ

Adminisztrációs eszközökkel nem lehet megoldani Magyarország energiapolitikai nehézségeit és fosszilis energia függőségét a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint, ezért egy szerkezetváltó törvény megalkotását szorgalmazza a szervezet.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben így reagáltak arra, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön bejelentette, 2011 januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett, sávos rendszerben emelkedik a gáz ára. A MTVSZ szerint az árak emelésével és a sávos tarifarendszer bevezetésével nem csökken az ország külföldi fosszilis energia függősége, ugyanakkor növekedni fognak az energia számlák és tovább erősödnek a szociális problémák. Új makrogazdasági modellre lenne szükség, amely a fosszilis energia helyettesítését ösztönözné egy integráló szabályozó rendszer bevezetésével – áll a közleményben.   Az MTVSZ szerint az ország fosszilis energiahordozóknak való kiszolgáltatottságára és a gazdasági helyzet élénkítésére is választ adhat a szervezet  Klímatörvény a fenntartható társadalomért” elnevezésű törvényjavaslata.
A javaslat szerint a természetvédők a fosszilis energiafogyasztás szabályozásával, kamatmentes kölcsönnel és a zöld piac létrehozásával élénkítenék a gazdaságot.

A Klímatörvény visszatérülő alap formájában nyújtana bárki számára, akár kezdőtőke nélkül kamatmentes hitelt, olyan beruházások végrehajtására, melyek segítségével a későbbiekben csökkenthetik energia számláikat”- idézi a közlemény Farkas Istvánt, az MTVSZ ügyvezető elnökét.
Az MTI korábban hírt adott arról, hogy a szervezet által javasolt klímatörvény fő elemeinek egyikeként egy fosszilis energia kvótarendszert szeretnének bevezetni, korlátozva Magyarországon a felhasznált olaj és földgáz mennyiségét. Az ennek kapcsán bevezetett kvótát vagy felhasználási jogot szétosztanák a lakosok és a vállalatok között. Aki többet fogyaszt, annak meg kellene vásárolnia a még szükséges kvótákat, aki pedig kevesebbet, az bevételhez juthatna a kvóták eladása során.
Létrehoznának egy kamatmentes hitelfelvételt és finanszírozást biztosító, visszatérülő pénzügyi alapot is, amely a tőkehiányos vállalkozásokat, önkormányzatokat és a lakosság kevésbé tehetős rétegeit segítené ki abból a csapdahelyzetből, hogy a magas közüzemi számlák miatt nem képesek energiatakarékosságot szolgáló beruházásokat megvalósítani. A kamattámogatás mellett a felhasználók a fejlesztések nyomán megvalósuló energiamegtakarítás nyomán kvótát értékesíthetnének, s az ebből befolyó pénzből fizethetnék vissza a hitelt.
A tervezet létrehozná az úgynevezett zöldpiacot, ahol a fel nem használt kvótákkal lehetne fizetni a fenntarthatósági kritériumok alapján a piacra bejegyzett környezetbarát termékekért és szolgáltatásokért.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.