Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, az ITM kezelésében álló zöldgazdaság finanszírozási rendszer biztosítja – mondta Kaderják Péter, a tárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Schanda Tamás ismertette, az első kiírás az energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojektek létrehozására ösztönöz 2 milliárd forintos keretösszeggel. A második kiírásban 3 milliárd forint áll rendelkezésre a vezetékes hőenergia-ellátási rendszerrel nem rendelkező települések energiaellátásának megoldására, a földgázhálózatra csatlakoztatott települések esetén az éves felhasználás csökkentésére. A legnagyobb, 4 milliárd forintos támogatási keret olyan megoldások tesztelésére jut, amelyek a karbonmentes termelők, főként naperőművek rendszerbe illesztését segítik a villamos energiából gáz előállításával. A negyedik, 3 milliárd forintos kiírás az átviteli- és az elosztóhálózat-üzemeltetőket támogatja az átalakuló piaci igények kiszolgálásában. Schanda Tamás hangsúlyozta, a kiírások mindegyike olyan energiastratégiai célok megvalósítását segíti, mint a megújuló, decentralizált áramtermelés súlyának növelése, az energiaszektor zöldítése, országos, helyi és települési szinten az ellátásbiztonság javítása, valamint a földgázimport csökkentésével Magyarország energiafüggetlenségének erősítése.

Nem előre kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni, a pályázatokat független szakértőkből álló bizottság értékeli majd – mondta az államtitkár. A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére várhatóan a későbbiekben nagyobb keretösszeggel újabb pályázatokat is meghirdetnek, valamint a tárca az Energetikai Innovációs Tanáccsal együttműködve további innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiai dokumentumokban megjelölt területeken – fejtette ki Schanda Tamás. Kaderják Péter elmondta: a pályázatok benyújtásának határideje május 29-én 12 óra. Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, aránya a projekt teljes költségén belül az értékelés során dől majd el. Várják a többi között vállalatok, közintézmények, nonprofit szervezetek, önkormányzatok pályázatait.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben kiírt pályázatok elsődleges célja az innovatív megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amelyek elősegítik a hazai megújuló energiaforrások fokozott használatát az áramtermelésben, valamint a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások terén. A pályázatok kiírása az első nagy lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában, és szorosan kapcsolódik a kormány által februárban meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv megújulóenergia-használatot ösztönző pontjainak végrehajtásához – jelezte Kaderják Péter. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt maximálisan nyitottak és rugalmasak lesznek az egyéni kérésekkel kapcsolatban, de pályázatok beadási határidejétől nem térnek el, így a felgyorsított szakmai bírálat után már a nyár közepén-végén forráshoz juthatnak a jelentkezők.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.