Emberek millióit öli meg a szennyezett levegő világszerte

Világszerte hétmillióan haltak meg a szennyezett levegő miatt 2012-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben bemutatott jelentése szerint.

“A számok azt bizonyítják, hogy a légszennyezés jelenti a világon a legnagyobb környezeti kockázatot az egészség számára. Emberek millióit lehetne megmenteni a légszennyezés leküzdésével” – mondta Maria Neira, a WHO közegészségügyi részlegének igazgatója.
A jelentés szerint 2012-re megkétszereződött a levegőszennyezés halálos áldozatainak száma a 2008-ban kiadott előző jelentéshez képest.

Az áldozatok számának öt év alatti jelentős növekedése egy új vizsgálati módszerrel, valamint az ismert betegségek és a levegőszennyezés közötti összefüggések jobb ismeretével magyarázható. A 2008-as szám (3,5 millió halálos áldozat) a városi lakosságra korlátozódott adatokon alapult, míg az új eredmények demográfiailag szélesebb körből származnak, és a vidéki területeket is magukban foglalják – közölte Annette Pruss-Ustun, a WHO munkatársa. Ráadásul új epidemiológiai adatok szerint a légszennyezés a légutak megbetegedése mellett vérkeringési problémákat és rákot is okoz.

A hétmillió halálos áldozat az évenkénti elhalálozások egynyolcadát teszi ki. 4,3 millió eset házon belüli légszennyezésre – fával vagy szénnel való főzésre és fűtésre – vezethető vissza. 3,7 millió áldozatot szed a szabadban történő légszennyezés. Összehasonlításképpen: dohányzás következtében évente világszerte hatmillióan halnak meg.

A levegőszennyezés a legtöbb áldozatot (évi 5,1 millió halott) Ázsiában, főként Kínában szedi. Afrikában a WHO évi 680 ezer, Európában 580 ezer, a Közel-Keleten 400 ezer, Észak- és Dél-Amerikában pedig 230 ezer halálos áldozatot számolt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.