Idén vagy jövőre több mint 100 ezer év után először tűnhet el teljesen a jég az Északi-sark területéről - ezt jósolja a terület egyik híres kutatója, Peter Wadhams.

Eltűnhet a jégtakaró az Északi-sarkról

Idén vagy jövőre több mint 100 ezer év után először tűnhet el teljesen a jég az Északi-sark területéről – ezt jósolja a terület egyik híres kutatója, Peter Wadhams.

AzIndependent cikkéből kiderül, hogy a US National Snow & Ice Data Centre adatai alapján látszik, hogy június elsején 11,1 millió négyzetkilométernyi jég volt a tengerben, miközben az elmúlt harminc évben 12,7 millió volt az átlag. A 1,5 milliós különbség nagyjából az Egyesült Királyság területének hatszorosát jelenti. A tudósok az Északi-sarkot akkor tekintik jégmentesnek, ha a terület központi részén is elolvad a jég.

Wadhams azt mondta, fenntartja a négy évvel ezelőtt nagy vitákat kiváltó állítását, hogy az Északi-sarkról eltűnik a jég. “Fenntartom a jóslatom, tehát hogy az Északi-sark el fog tűnni, vagyis idén szeptemberre kisebb lesz egymillió négyzetkilométernél. Még ha a jég nem is fog eltűnni teljesen, rekord alacsony szintre fog csökkenni a kiterjedése. Biztos vagyok benne, hogy kevesebb lesz, mint 3,4 millió négyzetkilométer, ami az eddig mért legalacsonyabb adat. Jó eséllyel idén egymillió alá fog csökkenni, de ha idén mégsem, jövőre biztosan” – mondta Wadhams.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.