Elsősorban a dohányzás miatt magas a férfiak halandósági mutatója

A dohányzás jelentősen hozzájárul a férfiak magas halálozási mutatójához.

Skót kutatók vizsgálataik során az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 30 európai országra kiterjedő adatait elemezték: vizsgálatukból kiderült, hogy a dohányzás kétszer annyi férfit öl meg, mint az alkohol.
Mindegyik megvizsgált országra jellemző a férfiak magasabb halálozási aránya a nőkéhez képest, a halálesetek 40-60 százaléka pedig a dohányzásra vezethető vissza. A nők magasabb várható élettartama egész Európában egészségügyi viták tárgya. Az okok között emlegetik, hogy a nők gyakrabban keresik fel orvosukat, de egyes esetekben szervezetük különbözőségeivel is magyarázzák az eltérést. Gerry McCartney és Kate Hunt kutatók a halálozási okokat is megvizsgálták. A dohányzással összefüggésbe hozott fő okok között szerepel a légutak rákos megbetegedése, bizonyos szív-, ér- és tüdőbetegségek. Az alkohol következményeként fellépő vesebetegség és nyelőcső daganat szintén halálos lehet.

A kutatók nagy eltéréseket fedeztek fel az egyes országok között. Izlandon például a férfiak és nők között elenyésző a különbség, a legnagyobb differenciát Ukrajnában tapasztalták. Az alkohol miatt bekövetkező elhalálozások száma a kelet-európai országokban magasabb volt (20-30 százalékos), mint Európa többi részén (ott 10-20 százalékos). A cigaretta Máltán okozza a legtöbb halálos betegséget: itt az elhunyt férfiak 74 százaléka a dohányzás következményeként vesztette életét. A Tobacco Control című szaklapban megjelent tanulmány szerzői tekintetbe vették azt is, hogy a kutatásukban pontatlanságok is felléphetnek például azoknak a betegségeknek az esetében, amelyeket mind a dohányzás, mind az alkohol előidézhet. A WHO adatai 2003-2006-ból származnak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.