Első nap fel kellett függeszteni négy energetikai pályázatot

Az első néhány órában az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az első nap felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) négy pályázatát. A kiírások 50,5 milliárd forint értékben három energiahatékonysági és egy megújuló energia témakörben kínáltak támogatást – tájékoztatta az ügynökség kedden az MTI-t.

Az NFÜ közleménye szerint a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását több mint kétéves várakozás előzte meg. A kormány 2011 decemberében kezdeményezte az Európai Bizottságnál az operatív programok módosítását. A brüsszeli döntés mintegy 9 hónapos várakozás és sikeres tárgyalási sorozat után született meg, Magyarország 2012 augusztusában 108 milliárd forint értékben csoportosíthatott át forrást energetikai pályázatokra. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázati felhívások már négy hónapja, 2012 októbere óta elérhetők voltak az NFÜ honlapján, majd decembertől az energiahatékonyságot, januártól pedig a megújuló energetikai fejlesztéseket támogató végleges felhívások hivatalosan is megjelentek. Így mindenki számára egyenlő idő és információ állt rendelkezésre a pályázatok benyújtásához – emelte ki a fejlesztési ügynökség.

A jelentős érdeklődés miatt még a határidő lejárta előtt eldőlt a 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa, amelyek komplex energiahatékonysági épület-felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhőszektor energetikai korszerűsítésére vonatkoztak. A megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást a hétfői nappal szintén felfüggesztette az NFÜ, ennek oka ugyancsak a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret valószínűsíthető kimerülése. A jogszabálynak megfelelően a 2013. február 20-án, szerdán éjfélig postára adott pályázatokat az NFÜ elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló további két, 18,5 milliárd forintos keretösszegű, megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázatnál is – közölte az ügynökség. Az NFÜ közleményében kiemelte: az utóbbi időszakban több hasonló programot is fel kellett függeszteni a források kimerülése miatt. Az ügynökség szerint ez mutatja, hogy a pályázók is érzik a 2007-2013-as tervezési időszak végének közeledtét. Ez azonban még inkább lehetővé teszi, hogy a források mielőbbi lekötésével még több sikeres projekt valósulhasson meg, ami növeli Magyarország esélyeit az uniós támogatási keret sikeres lehívására – hangsúlyozta az NFÜ.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.