Első magyar zöld-passzív építési technológia: 1665 munkahely 3 éven belül

Az építőipari ágazatnak 2010 már az ötödik egymást követő éve volt, amikor csökkenést produkált, hiszen 2006 óta ereszkedett a teljesítménye, 2007 második felétől pedig mélyrepülésbe ment át.

A MARGARÉTA mozaikszóként egy olyan megvalósítási fázisban levő regionális gazdaságélénkítő projektet takar, amely a magyar építőipar rövid távon történő talpra állítását célozza meg.  „A MARGARÉTA az új Széchenyi-terv hét célkitűzéséből ötöt egyesít magában: a regionális vállalkozásfejlesztést, munkahelyteremtést, hulladékhasznosítási, energetikai, és építőipari innovációt, amelynek eredményeképpen  takarékos, élhető otthonok építése, tiszta, zöld környezet valósulhat meg. ” – mondta el az OGH hírügynökségnek a magyar zöld-passzív építési technológia projektvezetője, Szűcs László a dél-dunántúli régióban lezajlott szakmai bemutató után.
Környezetipar, új hulladékhasznosító technológiák honosítása, megtakarított energia, minőségi építés: ezekhez, az új Széchenyi-tervben is kiemelt helyet elfoglaló programpontokhoz illeszkedő projektet mutatott be, Szűcs László a dél-dunántúli régióban. A munkahelyteremtésre, vállalkozásfejlesztésre és innovációra nyitott gazdasági régiókat megcélzó bemutató sorozat harmadik állomásán, Mezőfalván a projektvezető – Márok Csaba illetve a kistérség további polgármesterei valamint a helyi kkv-k képviselői előtt tartott előadásában – kiemelte, startvonalon állnak egy egészen kreatív, teljességében magyar energetikai és hulladékhasznosítási elemekkel kombinált, zöld-passzív építési technológia indításával.

Az üveghabkavicsból történő építőelemkészlet gyártás és a speciális építési technológia kifejlesztését követően első körben a szociális- és bérlakásprogramnak valamint az önkormányzati fejlesztésekre fordítanak kiemelt figyelmet 2012/13-tól, de aktív szereplői kívánnak lenni később az iroda-, kereskedelmi-, ipari- és mezőgazdasági ingatlanpiacnak is. A projekt elindításához rendelkezésre állnak magyar szellemi termékek és a „hazai” alapanyag (energiává alakítható, eddig hasznosítatlan műanyag hulladék és üveg hulladék frakciók). A cél egy új, 100%-ban magyar zöld-passzív gyártási és építési technológia, az ingatlanpiaci fejlesztések terén pedig egy új minőségi és minősítési rendszer bevezetése – emelte ki a bemutatón Velősy András, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának mestertanára, a MARGARÉTA-projekt rendszergazdája.

A tervek szerint a gyakorlati megvalósításában, piaci kivitelezésében az iparágakat tömörítő kamarák és egyéb érdekképviseleti szervezetek minősített kkv-i vesznek részt. Mindezzel kiemelten a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatása, valamint a magyar munkahelyek teremtése, megőrzése a közvetlen cél.  Már a projekt első fázisában 2014-ig 1665 munkahelynek teremtene létalapot a MARGARÉTA (ebből 800 új munkahelynek).  A létrejövő technológiai beruházások nyomán pedig akár a teljes szociális- és bérlakásprogramot kiszolgáló magyar, zöld-passzív ingatlan fejlesztés valósulhat meg a projektvezető szerint.
A MARGARÉTA–projekt „szerelvénye” a tervek szerint négy, vállalkozásfejlesztésben erősen motivált gazdasági régiót (Észak- Magyarország, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Alföld) érintő bemutatót követően robog be 2011. februárjában Budapestre, ahol ingatlanfejlesztők, építőipari vállalkozások, építész és tervező irodák, szakmai szervezetek és érdekképviseletek, állami és önkormányzati vagyonkezelők, illetve a szakminisztériumok képviselői előtt kívánnak részletekbe menően bemutatkozni.

Szűcs László elmondta, a projekttel szemléletváltást is szeretnének katalizálni, és már érezhetőek a pozitív előjelek.  A Vidékfejlesztési Minisztérium szakbizottságainak – a Környezeti Fejlesztési Főosztálynak, a Környezettechnológiai Főosztálynak és a Hulladékgazdálkodási Főosztálynak – előzetesen már bemutatták a projektet, amelyet a szakértői bizottság  kiemelten támogathatónak tart, és javaslatot tett a szaktárca vezetőjének a kiemelt projekt címre való felterjesztésre. Mindezt azzal indokolták, hogy, hogy a MARGARÉTA-projekt sikeresen integrálja a regionális vállalkozásfejlesztést, a munkahelyteremtést, a hulladékhasznosítási, energetikai, és építőipari innovációt, amelynek eredményeképpen  takarékos, élhető otthonok építése és tiszta, zöld környezet valósulhat meg.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.