Első közös nemzeti parkját tervezi Oroszország és az Egyesült Államok

A Szibériát és Alaszkát elválasztó Bering-tenger egyedülálló ökoszisztémáját közös természetvédelmi rezervátummal készül megóvni Oroszország és az Egyesült Államok.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Barack Obama amerikai elnök megegyezett arról, hogy még idén megalkotják a nemzeti park létrehozásához szükséges törvényeket – idézi Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest a Kommerszant című orosz napilap szerdai száma.
A határokon átívelő természetvédelmi terület Alaszka amerikai állam bizonyos részeit és orosz oldalon a ritkán lakott Csukcs-félsziget egyes területeit foglalja majd magába. A Beringian Heritage International Park a tervek szerint csak az orosz oldalon kerek 22 ezer négyzetkilométernyi területet fed le – mondta el Rjabkov. Hozzátette: szó esett arról is, hogy az itt lakók vízummentesen utazhatnak az afrikai nemzeti park után “szubarktikus Serengetinek” is nevezett térségben.
A Csendes-óceán északi csücskében lévő területen számos bálnafaj, óriási halrajok, medvék és ritka madárfajok élnek.
A rezervátum kialakításáról már 1991-ben tárgyaltak az akkori államfők, Mihail Gorbacsov és George Bush – a szándéknyilatkozatot azonban akkor nem követték tettek.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.