Először arattak géppel energiafűzt Romániában

Romániában első alkalommal takarítottak be energiafűzet, a hétvégi esemény sok érdeklődőt vonzott Kézdiszentkeresztre, a demonstratív aratást a Green Energy Egyesület szervezte. Domokos Árpád, az ültetvény tulajdonosa úgy látja, a biomassza termesztése életképes alternatíva lehet a háromszéki mezőgazdászok számára.

Domokos Árpád optimizmusát az is alátámasztja, hogy a jelenleg 45 hektár energiafűzzel rendelkező gazda idén 60 hektárra szeretne terjeszkedni, majd hosszabb távon teljesen áttérni az energiafűz termesztésére, lemondva egyéb kultúrákról, írja az erdely.ma. Az energiafűzet néhány éve hozták be az országba, az első ültetvények most lettek alkalmasak az aratásra, amit a harmadik évtől ajánlanak a szakemberek. A bemutatón John Deer 7050-es szériájú silózó kombájnnal és a hozzá csatolt vágóasztallal takarították be a 8-10 méter magas energiafűzet. A gép a földtől körülbelül 15 centis magasságban egyenletesen levágja a növényt, majd bedarálja, és aprítékot készít belőle. Ez már a kész termék, amit pár hónapos szárítás után tüzelőanyagnak lehet használni. A növény betakarítása azért történik télen, mert ilyenkor a fűz lombozata elhull, és nem igényel munkát az eltávolítása. A learatott parcella 3,15 hektáros, negyedik éves ültetvény. Hamarabb is el lehetett volna kezdeni a betakarítást, de eddig nem volt rá kombájn. Domokos gazda azt mondja, nem mérte le a learatott aprítékot, de így is látszik, hogy szép termés lett, elégedett vele. A nyers termény kereskedelmi értéke 40 euró/tonna körül van, frissen aratva 40 százalék körüli nedvességtartalommal bír. Nedvesen is értékesíthető, de szabad ég alatt is szárítható, nem veszít minőségéből, mert nagy a szalicil- és alkoholtartalma.

Két-három hónap alatt a nedvességtartalom 15 százalékos lesz, így a legideálisabb az égetésre. A bemutatót a John Deer céggel közösen tartották, az általuk rendelkezésre bocsátott kombájn egyenesen Svédországból érkezett. Mivel Erdélyben nincs az energiafűz betakarítására alkalmas gép, Domokos terve, hogy befektessen egy silózó kombájnba, amelyre vágóasztal is kerül az energiafűz aratására. A kiadás meghaladná a 300 ezer eurót, de kitermeli az árát, mert egy ilyen kombájnnal ezer hektár energiafűz-ültetvényt is ki lehet szolgálni – véli Domokos, az ültetvények száma pedig évről évre nő nálunk is. A sepsiszentgyörgyi székhelyű Green Energy egyesület a bukaresti vegyi egyetemmel közösen új projektet is indított: olyan technológiát dolgoznak ki, melynek segítségével szalicilsavat vonnak ki az energiafűz kérgéből, ezt a gyógyszer- és a kozmetikaiparban használják. A demonstratív aratáson több mint száz érdeklődő vett részt, Németországból a John Deer kereskedelmi igazgatója, Svédországból a szaporítóanyag forgalmazói, emellett pedig olyan termelők az ország több megyéjéből, akiknek már van energiafűz-ültetvényük, vagy a közeljövőben tervezik a telepítését.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).