Elönti a világot a sarki víz?

Elképesztő mértékben olvad a sarki jég. Két videó, ami minden szónál érzékletesebben festi le, mekkora a baj.

Lehet örülni annak, hogy a globális felmelegedéssel hosszú távon csökken majd a fűtésszámlánk, nem fázunk annyira télen és az unokáink talán már a kert végében szüretelik majd a déligyümölcsöt. De nem érdemes. A változással ökológiailag kulcsfontosságú fajok tűnnek el, soha nem látott pusztító viharok és áradások váltakoznak majd a hosszú aszállyal, az elviselhetetlen hőséggel itt, a Kárpát-medencében is.

Metropoliszokat nyelhet el a tenger, százmilliók veszíthetik el otthonukat, városukat, vizüket, termőföldjüket, életfeltételeiket. Az emberiségnek gyökeres változásokra kell felkészülnie, sokan fognak meghalni. Még akkor is, ha nem a legpesszimistább forgatókönyvet nézzük. Nem elmélkedünk most azon, ki felel a klímaváltozásért, aminek jelei az északi sarkkörön a legszembetűnőbbek. Csupán felhívjuk a figyelmet egy tényre.

Rekordközelire csökkent idén a Jeges-tengert borító jégtakaró. Ez még önmagában nem tragédia, ám a részletek riasztó képet festenek. Az elmúlt harminc évben ugyanis sorra dőlnek a rekordok, és a jég egyre fiatalabb. 1988-ban a sarki jég több mint negyede négy évesnél “öregebb” volt, míg 2013-ra ez az arány már csak hét százalék. Hiába fagynak be telente ma is nagy vízfelületek, a tendencia azt mutatja, a melegebb évszakokban ezek fel is olvadnak.

Az öreg jég hiánya tovább gerjeszti a melegedést. A vastag, fehér jégtakaró ugyanis visszaveri a napsugarakat, lassítja a hőmérséklet emelkedését. A sötét tengervíz, illetve a vékony jég erre nem képes, a felszín egyre több és több napsugarat nyel el, ami pedig tovább faragja az idősebb jégtakarót…

Lássuk a számokat. A tengert borító jégtakaró minimális mennyisége 16 855 köbkilométer volt 1979-ben. A 2013-ig terjedő időszakban telente ugyan gyarapodott, ám az olvadás évről-évre erőteljesebb volt, így a tendencia meredeken zuhan. Tavaly mindösszesen 4942 köbkilométernyi jég tartotta magát, azaz harminc év alatt a sarki jég kétharmada eltűnt.

forrás: hir24.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.