Elon Musk és Warren Buffet összeveszett a napon

A napenergia-piac uralmáért szállt harcba a Tesla Motors alapítójának cége és a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, Warren Buffet. Egyelőre a nagyobb lobbierővel rendelkező Buffet áll nyerésre, de a lakossági napelemek visszaszorítására tett kísérlet akár fordítva is elsülhet.

Korábban rengeteget spórolhattak a nevadaiak, ha a házuk tetejére napelemeket szereltek fel, hogy kiegészítsék a központi szolgáltatótól vett energiát. A folyamat fő nyertese a SolarCity nevű, a Tesla Motorshoz kötődő vállalat volt, hiszen a legtöbb lakónak ők szállították az olcsó napelemeket.

A sikerszériát azonban megakasztotta az állam vezető, napenergiában is utazó energiacége, amely eredetileg a napelemet nem használó ügyfeleik védelmére hivatkozott, később azonban olyan rendeletet sikerült kilobbizniuk, ami teljesen értelmetlenné teszi, hogy bárki saját napelemet vegyen.

Eladhatták, amit termeltek

Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója tíz évvel ezelőtt alapította a SolarCity nevű napenergiai céget. A tetőre szerelhető napelemeket gyártó, felszerelő és bérbe adó vállalat több mint 12 amerikai államban, többek között Kaliforniában, Arizonában és Nevadában tevékenykedik, évente 350 millió dolláros (100 milliárd forint) nyereséggel.

A vállalat sikeréhez nagyban hozzájárultak a napenergia terjesztése érdekében bevezetett kormányzati kedvezmények is. A napenergiában utazó cégek országosan 30 százalékos adókedvezményt kapnak.

Nevadában további kedvezményt jelent a net metering (hálózati mérés) néven ismert egyezség. Ennek értelmében a napenergiát használó háztartások eladhatják a hagyományos áramszolgáltatóknak a SolarCity elemei által termelt felesleges napenergiát, amit a háztartás nem használt fel.

Legfeljebb három százalék

A SolarCitynek juttatott előnyök persze nem nyerték el a többi szolgáltató tetszését. Nevada legnagyobb áramszolgáltatója, az NV Energy már évek óta lobbizik az egyezmény felbontásáért. A cég, amelynek a tulajdonában van az állam elektromos hálózatának nagy része, azzal érvelt, hogy ha a napelemesek leírhatják a számlájukból azt az energiamennyiséget, amit ők termeltek, azzal valójában az NV Energynek okoznak anyagi kárt, hiszen továbbra is az ő hálózatukat használják, aminek a karbantartása pénzbe kerül. Ezt a költséget, mint mondják, a napelemet nem használó háztartások fizetik meg.

Decemberben végül a cég sikerrel járt.

A teljes cikk itt olvasható.

http://www.origo.hu/gazdasag/20160129-bloomberg-tesla-warren-buffet-napelemhaboru-nevada-usa.html

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.