Előkelő helyen a szélenergia rangsorban hazánk

Magyarország a negyedik helyen áll a szélenergia kapacitások alapján az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok között – derül ki abból a kimutatásból, amit az európai szélenergia szövetség (EWEA) tett közzé kedden a térségről.

Az elemzés szerint a tizenkét újonnan csatlakozott országban a kiépített kapacitások 88 százaléka Lengyelországra, Romániára, Bulgáriára, Magyarországra és Csehországra jutott 2011 végén. A 2011-es évben Magyarországon 329 megawattot tett ki a szélenergia kapacitás, a térségben élenjáró Lengyelországban 1616 megawattot, Romániában 921, Bulgáriában 607 megawattot. A 2005-2011 közötti időszakot vizsgáló elemzésből az is kiderül, hogy a szélenergia hasznosításának növekedése eltérően alakult az egyes országokban: miközben Máltán, Szlovéniában és Szlovákiában egyáltalán nem gyarapodott a kapacitás, Lengyelországban és Magyarországon például 1800 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. A vizsgált időszakban az átlagos növekedés 1921 százalék volt a 12 tagországban, és mindössze 122 százalék a 15 régi EU-tagországban, de ott 2011 végén már 90 ezer megawatt volt a kiépített kapacitás, míg az újaknál mindössze 4200 megawatt.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.