Előbb jönnek a hidrogén autók

A vártnál egy ével korábban, már 2014-től megkezdi a Daimler a hidrogénüzemű, üzemanyagcellás gépjárművek sorozatgyártását – jelentette be szerdán este az igazgatóság elnöke.

A Kecskeméten Mercedes autógyárat létesítő stuttgarti vállalat egyelőre kis szériában gyárt hidrogén üzemű járműveket, és összesen 200 elkészítését tervezi. Az első példányokat már leszállították a német, amerikai és norvég megrendelőknek. Folyamatban van az üzemanyagtöltő állomások kiépítése is. Jelenleg 30 ilyen töltőállomás található Németországban, szakértők szerint a széleskörű ellátáshoz ezer ilyen létesítményre lenne szükség. Egy kút kiépítése egymillió euróba kerül a Daimler számításai szerint. A világon jelenleg 200 hidrogéntöltő állomás található.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).