Ellentmondó tanulmányok a D-vitamin pótlásáról

Egy Kanadában és az Egyesült Államokban tevékenykedő orvosokból álló szakértői bizottság megállapítása szerint ellentmondóak a D-vitamin és a kalcium pótlásának előnyeiről készült tanulmányok eredményei.

A panel kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában kifejti, hogy mintegy ezer tanulmány áttekintése alapján nem talált egyértelmű bizonyítékot a rák, a szívbetegségek és egyéb problémák megelőzése, valamint e két hatóanyag bevitelének mennyisége között. Egy területen találtak meggyőző adatokat: a csontok egészségének mindenképpen jót tett a D-vitamin és a kalcium megfelelő szintje. A szakértők – 1997 óta először – Észak-Amerikára vonatkozó új irányelveket is megfogalmaztak.

Azt javasolják, hogy a felnőttek napi 700 és 1300 milligramm közötti kalciumot vegyenek magukhoz, D-vitaminból pedig 600 és 800 nemzetközi egységnek megfelelő mennyiséget. Glenville Jones, a 14 tagú bizottság egyik tagja kiemelte, hogy a legtöbb Észak-Amerikában élő embernek nincs hiánya D-vitaminból. Kiegyensúlyozott étrenddel, esetleg némi téli vitaminpótlással hozzájuthat valaki a szükséges mennyiséghez.
A kalcium napi bevitelére 2000 milligrammos maximumot javasolt a panel, a D-vitaminból pedig 4 ezer nemzetközi egységet (IU), mert ezen értékek fölött megnövekszik a vese és egyes szövetek károsodásának kockázata.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.