Elkészült a hatodik aktívház

Nemrég adták át a Model Home 2020 kísérleti program utolsó széndioxid-semleges épületét. A franciaországi aktívház, a Maison Air et Lumière fő ismertetőjegye, hogy moduláris építészeti koncepció alapján épült, amely a napfény és napenergia maximális felvételét teszi lehetővé.

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

Magastetős moduláris építészeti koncepció
Október végén adták át a VELUX Model Home 2020 kísérleti programjának hatodik, egyben utolsó épületét a Párizs melletti Verrières Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által kidolgozott magastetős moduláris építészeti koncepció szerint a különböző hajlásszögű épület-egységek sorolásával sokféle funkció kiszolgálása érhető el. A három traktus egybeillesztéséből született dizájn nagymértékben hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához. A magastető Franciaország kulturális hagyományának részét képezi; a tetők hajlásszöge régiónként és éghajlatonként is változik. Az építészeti elvnek köszönhetően a napfény és –energia felvételének maximalizálása válik lehetővé a napkollektorok és a mintegy 35 négyzetméternyi napelem segítségével. A belső terek pedig az egyéni igények, vagy akár a család bővülése szerint szabadon alakíthatóak, újragondolhatóak.
E rugalmas építészeti megközelítés lehetőséget biztosít arra, hogy szinte bárhol olyan kis- vagy nagy alapterületű otthonokat hozzunk létre, amelyekben a kényelmes élet, az energiahatékonyság és a környezettudatosság egyidejűleg érvényesül.

aktívház 
Bőséges természetes fény
A jövő fenntartható épülettervezési folyamatait támogatva létrejött Model Home 2020 kísérleti program a természetes megvilágításra, a napfény jótékony hatására, a szellőzés, a kellemes beltéri klíma biztosítására és a megújuló energiaforrások alkalmazására helyezi a hangsúlyt. Így a 130 négyzetméter alapterületű francia Maison Air et Lumière is ezen építészeti koncepció gyakorlati megvalósítása; a gondosan elhelyezett, különböző méretű homlokzati és tetőtéri ablakok annyi fényt engednek be a belső terekbe, hogy azok „fényárban úsznak”. „A megfelelő mennyiségű természetes fény jó fizikai és lelki közérzetünk biztosításához is elengedhetetlen. A Masion Air et Lumière szobái tele vannak napfénnyel; az ablakok és terek alapterületének aránya közel 1:3-hoz, így a bőséges természetes fény nem csak hívogató, és pozitív hatással van az ott lakókra, de a mesterséges megvilágítást szükségességét is nagymértékben csökkenti. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják” – nyilatkozta Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.