Elhasználódott pénzzel fűthet

Újra lehet pályázni bankjegy-brikettre. Idén is három közhasznú szervezet fűthet majd pénzzel.

A Magyar Nemzeti Bank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. A leselejtezett pénz bekerül egy darálóba, ahol felszecskázzák, majd brikettet készítenek belőle – mondta el a Független Hírügynökségnek Simon András, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője.

A bankjegy-brikett fűtőértéke hasonló a barnaszénéhez, vegyes tüzelésű kazánban lehet vele fűteni. A jegybank által kiírt pályázat célja, hogy segítsen jelentősen csökkenteni, vagy akár kiváltani jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezetek, alapítványok fűtési költségeit. A Nemzeti Bank már harmadik éve ajánlja fel az elhasználódott, majd megsemmisített bankjegyeket brikett formájában. Simon András, a jegybank szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: idén minden eddiginél több jelentkezőre számítanak.

A bankjegy-brikettekre közhasznú és kiemelkedően közhasznú alapítványok, társadalmi szervezetek, illetve közalapítványok pályázhatnak augusztus 27-ig. A részletes kiírás a www.mnb.hu internetes oldalon található. Tavaly a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány, a Segítő Kezek Idősek Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Miskolci Autista Alapítvány csökkenthette fűtési költségeit tömörített pénzkötegekkel.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.