Elfogyhat a szélenergia is

Kevesebb szélenergia áll a rendelkezésünkre, mint amennyit a kutatók korábban jósoltak „Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy végtelen a hasznosítható szélenergia mennyisége.” – mondja David Keith, a Harvard Egyetem fizikusa. Elvégre a szél nem valószínű, hogy valaha is eltűnhet a Földről, mégis spórolnunk kell ezzel az energiaforrással.

A David Keith által vezetett új kutatás szerint azonban a nagyméretű szélerőmű-farmok által termelt energia mennyiségét eddig túlbecsülték, és nem áll rendelkezésre annyi, mint amennyit korábban jósoltak. Az egyes szélturbinák mögötti terület ugyanis szélárnyékba kerül, ennek oka, hogy a szél sebessége a lapátok miatt lelassul. Az ideális szélfarm létrehozása érdekében meg kell találni a tökéletes egyensúlyt: egyfelől annyi szélturbinát kell egy adott területre telepíteni, amennyit csak lehet, másfelől viszont biztosítani kell elegendő távolságot a turbinák között, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni a szélárnyék okozta veszteséget. Ám ahogy a szélerőmű-farmok egyre növekszenek, egyre inkább hatnak egymásra – negatívan.

Keith tanulmánya – melyből a Wind Daily idézett – szerint a nagyon nagy méretű (100 négyzetkilométernél nagyobb) szélerőmű-farmok maximális teljesítménye 0,5-1 watt/négyzetméter között van. Korábbi számítások szerint – amelyek figyelmen kívül hagyták a turbinák fékező hatását – 2 és 7 watt/négyzetméterre becsülték a szélfarmok teljesítményét. Vagyis Keith tanulmánya szerint nem juthatunk globálisan annyi szélenergiához, mint amennyit eddig a tudósok reméltek. „A szélenergia-termeléssel kapcsolatos egyik legnagyobb, eddig nem megoldott probléma, hogy amint kiépítünk egy szélerőmű-farmot és hasznosítjuk az általa termelt energiát, egyúttal meg is változtatjuk az energiaforrást, és nehezebbé tesszük az energia további hasznosítását.” – mondta Amanda S. Adams, a kutatás társszerzője.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.