Életet mentő technológiát építettek a biciklisek bukósisakjába

A biciklisek életét segítő technológiák egyre gyorsabban fejlődnek. A legújabb találmány egy apró, bukósisakra szerelhető érzékelő a SenseTech LLC és az ICEdot jóvoltából.

A matrica méretű készülék Bluetooth-al csatlakozik mobilunkhoz, és ha azt érzékeli, hogy balesetet szenvedtünk, tárcsázza a telefonunknak vészhelyzetek esetére megadott számot. Annak érdekében, hogy meg is találjanak minket, a ma már minden okostelefonban megtalálható GPS-t használva az érzékelő a helyzetünket is elküldi. Mivel a Crash Sensor a hirtelen gyorsulásra aktiválódik, ezért fennáll a veszélye annak, hogy akkor is tárcsáz, ha például leejtjük a bukósisakunkat. Szerencsére a készítők erre az eshetőségre is felkészültek, ezért egy időzítőt épitettek be a szekezetbe, így még időben leállíthatjuk a nemlétező balesetről szóló értesítést. A terméket, 200 dollárért (44,000 forint), és extrém sportolóknak, például sziklamászóknak is ajánlják.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.