Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Életbe lépett Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye

Életbe lépett Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye

Spanyolországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye, amely szerint nem lehet rágyújtani egyetlen bárban, étteremben, kórházban, játszótéren sem, sőt a dél-európai országban a televízióban sem mutathatnak dohányzó embereket.

Bevezették Európa egyik legszigorúbb dohányzásellenes intézkedését Spanyolországban – írja a BBC. Január 1-jétől tilos rágyújtani az éttermekben, bárokban, kórházakban és környékükön, valamint játszótereken és azok közelében. A törvény szerint a televízióban is tilos füstölő embereket mutatni.
A most életbe lépett törvény a 2006-os szigorítása, négy éve csak a munkahelyeken tiltották meg a dohányzást, és akkor még az éttermek tulajdonosait arra kötelezték, hogy alakítsanak ki füstmentes tereket. Spanyolországban nagy kávéházi és éttermi kultúra van, és a bártulajdonosok azon aggódnak, hogy a törvénnyel visszaesik majd a forgalmuk. A megkérdezettek körülbelül tíz százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak. Az orvosok azonban üdvözlik a szigorítást, mivel adataik szerint naponta százhatvan ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás enyhítésére szólították fel tudósok a kormányt és a parlamentet Horvátországban

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.