Elérte Bostont az évszázad hóvihara

A hatalmas hóvihar péntek este elérte a New Yorktól Bostonig tartó amerikai partszakaszt. Bostontól északnyugatra már 35 centiméteres hó esett, Connecticut állam északkeleti részén majdnem ugyanennyi.

Az előrejelzések szerint szombaton még rosszabb lehet a helyzet, egyes helyeken akár 90 centi hó is hullhat, miközben akár 120 km/h-s széllökéseket is mérhetnek, írja az index.hu. Az északkeleti országrészben szombat hajnalra már 350 ezer háztartás és vállalkozás volt áramszolgáltatás nélkül. Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, Maine és New York államokban szükségállapotot hirdettek ki pénteken. A nemzeti gárda több mint nyolcszáz tagját riasztották, hogy segítsenek az utakon rekedt ermbereknek. Négy ember vesztette életét a vihar miatt, közül egy férfi Poughkeepsie-ben karambolozott a hóban, írja a USA Today. A Nemo névre keresztelt vihar miatt 4300 repülőjáratot töröltek pénteken és szombaton, ezek többsége New Yorkba, illetve Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit péntek délután lezárták. Bostonban fél négytől leállt a tömegközlekedés. Itt szombaton zárva vannak az iskolák, de péntektől New Yorkban, Connecticutban, és Massachusettsben sem volt tanítás. Massachusetts kormányzója, Deval Patrick betiltott minden nem mindenképpen szükséges közlekedést az állam útjain. Az érintett államokban mindenkit figyelmeztettek, hogy halmozzanak fel ételkészleteket.

Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér, és a benzinkutaknál a Sandy hurrikán utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki. New York a hurrikán október végi pusztításából még mindig nem teljesen épült fel. Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója pénteken felkészült: rendelettel tiltotta be a délután 4 óra utáni autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegőit akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatták. Alóla csak a különleges szolgálatok (rendőrség, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesültek.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.